Gyalogost gázoltak Dejtárnál, a férfi a helyszínen életét vesztette

A baleset szombaton késő délután 16:30 körül történt a 2201-es számú út 9-es kilométerszelvényében. Egy nő vezette autóját Ipolyszög irányából Dejtár felé, amikor elütött egy gyalogost. A baleset következtében a férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset helyszínelését teljes útlezárás mellett végezték el a rendőrök, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a gépjárművezetőket, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel és körültekintően közlekedjenek, különösen figyeljenek a gyalogosokra, kerékpárosokra. Ismertetik: a KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy “lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!” A láthatósági – fényvisszaverő – eszközök használata életmentő lehet lakott területen belül, sötétben, és jó látási viszonyok között egyaránt, így a mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező. A láthatósági mellény mellett, vagy a helyett a nem sötét színű, jól látható hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy baleset bekövetkezésének megelőzésében.

A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 méter távolságban világítják meg az útfelület egy részét, azonban ez a távolság az esős, ködös, párás időben jelentősen lecsökkenhet. A szürke-fekete, környezetbe olvadó ruházatú, láthatósági eszközöket nem viselő gyalogos baleseti kockázata megnő, így féktávolságon belül könnyen elüthetik őket. Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező járműveket.

 

(Kiemelt fotó forrása: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)