Gúr Nándor szerint hatalmasak a bér- és foglalkoztatási különbségek az országban

Gúr Nándor az országgyűlés hétfői ülésén azt kifogásolta, hogy még mindig hatalmas különbségek tapasztalhatóak az egyes megyék munkanélküliségi és bérezési mutatói között.

 

Az MSZP-s politikus azt mondta: Szabolcsban 130 ezer forint a nettó átlagkereset, ami Zalában, Borsodban, Nógrádban és Békésben is nettó 150 ezer forint körül van, miközben Budapesten 240 ezer körül alakul a nettó átlagbér. Hangsúlyozta, nem a fővárosi béreket tartja soknak, hanem a többit kevésnek. Miért nem lépett a kormány a különbségek csökkentéséért? – kérdezte.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért felelős államtitkára azt felelte, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint az elmúlt hét év alatt az ország leghátrányosabb helyzetű megyéiben, Szabolcsban, Borsodban és Nógrádban is kevesebb, mint a felére sikerült csökkenteni a munkanélküliséget. A munkahelyvédelmi akció élénkíti a vállalkozások munkaerő-keresletét, ez pedig növeli az elhelyezkedés esélyét a hátrányosabb helyzetű térségekben – hangsúlyozta. Az államtitkár azt mondta, a képviselő téved, amikor arról beszél, hogy a kormány nem próbál tenni a bérkülönbségek csökkentéséért.

A választ a képviselő helyett a parlament fogadta el 108 igennel és 24 nemmel – tudósít az MTI.

 

Kiemelt fotó: Gúr Nándor (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)