Gól, Malom vagy Teraszos? Deli, Kofola vagy Trubičky?

3100.hu Fotó: Határellenőrzés Somoskőújfalun 2020. május 26-án

Kedd éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára – erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Kolozsváron, a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján még kedden.

Szijjártó Péter elmondta: hétfőn éjjel és kedden reggel abban állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy szerdától azon magyar, szlovák és cseh állampolgárok számára teszik lehetővé országaikban való karanténmentes beutazást, akik tartózkodása a másik ország területén nem haladja meg a 48 órát.

A döntés alapján a salgótarjániak is újra látogathatják a népszerű közeli éttermeket, vásárolhatnak a szlovák boltokban (az ott érvényes szabályozások betartása mellett). A somoskőújfalui határon szerdán kora délelőtt zökkenőmentes be- és kilépést tapasztaltunk úgy a személy-, mint a teherforgalomban. A szlovák állampolgárok külföldön tartózkodásuk időtartamának igazolására északi szomszédainknál már korábban formanyomtatványt rendszeresítettek. Úgy láttuk ez a helyzet immáron feléjük tartva is: a határon kapott és kitöltött papír szolgál igazolásként visszaérkezéskor. Ezt a papírt azért fontos gondosan őrizni a külföldön tartózkodás alatt, mert ha valaki ennek hiányában nem tudja igazolni, hogy 48 óránál kevesebbet töltött Szlovákiában, 14 napos hatósági házi karanténra fogják kötelezni amikor visszaérkezik Magyarország területére.

Mi megengedjük a szlovákoknak, hogy 48 órát Magyarországon töltsenek karanténkötelezettség nélkül, a szlovákok ugyanezt megengedik a magyar állampolgároknak. Ugyanez van cseh-szlovák vonatozásban, és ugyanez lesz magyar-cseh vonatkozásban – részletezte a miniszter.

A közép-európai bonyolult viszonyokat jelző technikai információként tette hozzá: amikor magyar állampolgár Csehországba utazik, azt a szlovákok megengedik, azonban a visszafelé utat már nem engedik meg a saját területükön, ezért azt Ausztria felé kell majd megejteni a magyar állampolgároknak. Ugyanez a helyzet a Magyarországról hazautazó csehek vonatkozásában is.

Szijjártó Péter elmondta, az egyeztetéseket azután folytatta le a szlovák és a cseh kollégájával, miután hétfőn Magyarország és Szerbia megállapodott arról, hogy a két ország állampolgárai korlátozások nélkül járhatnak át a magyar-szerb határon, és Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák kollégájával folytatott megbeszélés után erre utasította.

 

MTI nyomán / 3100.hu Fotók: Határellenőrzés Somoskőújfalun 2020. május 26-án