Gesztus: Balassagyarmaton ülésezik a Nógrád Megyei Közgyűlés a jövő héten

Balassagyarmaton tartja következő ülését a salgótarjáni székhelyű Nógrád Megyei Közgyűlés, amelynek székhelyét októberben a nyugat-nógrádi képviselők megpróbálták Balassagyarmatra áthelyezni. A kérdést végül a parlament rendezte törvénymódosítással.

Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a megyei önkormányzat elnöke az MTI kérdésére elmondta: megérti, hogy Balassagyarmatnak – amely 1949-ig Nógrád megye székhelye volt – lelkileg, érzelmileg fontos ez a kérdés, egyfajta igazságtételként kezelték, ezért

[highlight background=”#333″ color=”#fff”]az a legkevesebb, hogy gesztusokat gyakoroljunk.[/highlight]

Egy megye van, nem osztható ketté, Balassagyarmatnak és Salgótarjánnak partnerként kell együttműködnie – fogalmazott.

[highlight background=”#333″ color=”#fff”]Engem ez vezérel, és mindig így fogok cselekedni[/highlight]

– tette hozzá.

A megyei önkormányzat balassagyarmati kihelyezett ülése január 29-én lesz, a nyugat-nógrádi város emléknapján. Minden évben ezen a napon emlékeznek a megszálló csehszlovák katonaság 1919. évi kiűzésére, amely miatt a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet adományozta Balassagyarmatnak az Országgyűlés. Balassagyarmat a megyei közgyűlés ülését – amelyen az idei költségvetésről tárgyalnak majd – befogadta az ünnepi kísérőrendezvények sorába.

Október 22-én a salgótarjáni megyeházán tartotta alakuló ülését Nógrád megye önkormányzata, amikor a szervezeti és működési szabályzat tárgyalásakor Barna János (Fidesz-KDNP) alelnök javasolta a székhely áthelyezését, majd ezt – az újonnan megválasztott elnök tiltakozása ellenére – a többség meg is szavazta. Fideszesek, szocialisták és jobbikosok is szavaztak párttársaik ellen, aszerint, hogy a megye melyik részén élnek.

A parlament végül november 18-án úgy módosította az önkormányzati törvényt, hogy az kimondja: a megyei önkormányzat székhelye a megyeszékhelyen lehet, ez pedig Nógrádban Salgótarján.

ForráS: MTI