Gembiczki Ferenc immáron kancellárként irányítja a Salgótarjáni Szakképzési Centrumot

Március elsejétől kancellárként irányítja a Salgótarjáni Szakképzési Centrumban (SSzC) folyó munkát Gembiczki Ferenc, a többdiplomás mérnök-tanár az intézmény alapítása óta annak főigazgatói feladatait látta el. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ezzel a kinevezéssel Gembiczki Ferenc vezetői tevékenységét és az SSzC szakgimnáziumaiban folyó szakoktatási munka minőségét ismerte el – közölte az intézmény a 3100.hu-val.

A szakképzés teljes megújításának részeként március elsején országszerte munkába álltak a szakképzési centrumok kancellárjai. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatás szerint a kancellári rendszer bevezetése a szakképzésben is a felelős, átlátható és professzionális gazdálkodást szolgálja. Hangsúlyozzák, a kormány célja, hogy a magyar fiatalok a munkaerőpiacon keresett szaktudással és képesítéssel kerüljenek ki a szakképzésből.

A kancellári rendszer bevezetése eredményesen támogatja a szakképzési centrumok főigazgatóit elsődleges feladatuk ellátásában, az intézmények oktatási színvonalának hatékony felügyeletében – hangsúlyozza a szaktárca. Közleményükben kiemelték, a pályázati úton kiválasztott, felkészült kancellárok az intézmények menedzserszemléletű működtetését biztosítják, az egyre összetettebb szakmai tevékenységet gazdasági eszközökkel támogatják. A rendszer bevezetése garanciát jelent a közpénzekkel való felelős, átlátható és elszámoltatható gazdálkodásra is.

Gembiczki Ferenc főigazgatói tevékenységét eddigi felettesei úgy értékelték, hogy gazdaságos és észszerű működés mellett sikerült a jövőkép megfogalmazása során egyaránt figyelembe venni az intézmény külső és belső környezetét is.

A fejlesztéseknek köszönhetően a tagintézményekben folyamatosan javul az eszközellátottság, megjelent a robotika és az okostantermek, előtérbe helyeződött a duális képzés – ismertette a kancellárrá ajánlásban olvasható megállapításokat a Salgótarjáni Szakképzési Centrum.

Gembiczki Ferenc 1995 óta dolgozik az oktatás területén. Több mint 23 éves munkatapasztalattal, ezen belül 17 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik. Pályafutása során közoktatási igazgatóhelyettesi, gyakorlati oktatásvezetői, szakképzési igazgatóhelyettesi, intézményvezetői munkakört is betöltött. A frissen kinevezett kancellár hangsúlyozta: fontosnak tartja a marketingszemléletet, komplexitást, a nyitottságot, a munkamegosztást és a jogkövető magatartást minden vezetési szinten. Hatékonyságnövelő intézkedésekkel és fejlesztésekkel szeretné a tanulók, a dolgozók és a vállalatok számára a képzéseiket vonzóvá tenni. A szakképzés nógrádi szervezetének pedig hosszú távú, kiszámítható és fejlődést eredményező környezetet biztosítani, hogy azok eredményesen szolgálhassák ki az itt működő cégek szakember ellátását, egyben a piacképes szakmákkal a megye megtartóerejét is javíthassák.

Az SSzC tagintézményében az összes tanulói létszám megközelítőleg 3800 fő, a diákok közel 17 százaléka tanul felnőttoktatás keretében. A centrum intézményei a térség szempontjából kulcsfontosságú informatikai, egészségügyi, műszaki, rendészeti, turisztikai, vendéglátóipari és közgazdasági ágazatokhoz tartozó területeken képeznek szakembereket, a hiányszakmák több mint felét oktatják az iskolákban. A főigazgató kancellárrá történt kinevezésével korábbi vezetői feladatait az eddigi szakmai főigazgató-helyettes Baranyi Zoltán viszi tovább.

 

Kiemelt fotó: Gembiczki Ferenc, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum kancellárja (Fotó: SSzc)