135 éve ezen a napon született Förster Kálmán, Salgótarján város első polgármestere

Förster Kálmán a már Szlovákiában található Szepesolasziban született 135 évvel ezelőtt, 1885. július 29-én. Diplomája megszerzése után 1910-ben Poprád városának polgármestere lett, vagyis alig 23 évesen kezdte meg közigazgatási pályafutását az akkori Magyarország legfiatalabb tisztségviselőjeként. Poprádon 1918-ig, az első világháború befejezéséig látta el hivatali teendőit. Mivel a csehszlovák államiság eszméjével nem tudott azonosulni, az elvárt hivatali esküt nem tette le a csehszlovák kormányra, ezért távoznia kellett szülőföldjéről.

A Förster család Budapestre költözött, néhány hónap bizonytalanság után a belügyminiszter rendelete alapján 1919 végétől 1921-ig Újpest helyettesítő polgármestereként dolgozott. Az akkorra már nagy közigazgatási tapasztalattal rendelkező Förster Kálmánra bízták ezt követően Salgótarján várossá alakulásának előkészítését. Munkája elismerése is szerepet játszott abban, hogy egyedüli pályázóként ő lett Salgótarján első polgármestere. Ezt a címet 1922 és 1943 között megőrizte, feladatát nagy szakmai sikerrel látta el.

Hogy mennyi és milyen munkát jelentett számomra a hihetetlenül elhanyagolt Salgótarjánnak valamennyire való rendbe hozása, azt csak az tudja kellőképpen méltányolni, aki Salgótarjánt 1922 előtt és 1943 után, vagyis 21 év polgármesteri működésem elején és annak végén látta . írja visszaemlékezésében Förster Kálmán.

1943 elejétől több személyeskedő és politikai támadás érte (visszaemlékezései alapján legfőképpen azért, mert nem tudott “beilleszkedni a mindinkább terjedő nyilasgondolkodásba”), mindezek miatt nyugdíjazását kérte.

Förster Kálmán Emléknapot rendez ma (2020. július 29-én) a Polgári Salgótarjánért Alapítvány a megyeszékhely első polgármesterére emlékezve a 2012 óta a nevét viselő városközponti emlékparkban. Az egykori polgármester szobránál Becsó Zsolt országgyűlési képviselő mond emlékezőbeszédet, majd Förster Kálmán szobránál elhelyezik az emlékezés virágait. Az esemény 18 órakor kezdődik.

1944 elején Bodajkra költözött feleségével, aki még ugyanebben az évben elhunyt. A második világháborút követően a közhivatalokban és máshol vezető beosztású személyek tevékenységét igazoló bizottság tekintette át. A salgótarjáni bizottság nem volt jó véleménnyel Förster Kálmánról, nem adtak számára igazolást és még a nyugdíját is megvonták. Az evangélikus egyház szeretetotthonába került Pécsre, ahol pénzügyi munkával, illetve a redőnyjavítás kitanulásából származó jövedelméből tartotta fenn magát és második – salgótarjáni származású – feleségét.

Förster Kálmán 1967-ben járt Salgótarjánban utoljára. Magas kort ért meg, 1971. szeptember 24-én hunyt el. Első felesége mellé temették el Zircen.

 

Cikkünk életrajzi szakaszainak alapja a Nógrádi Tudománytár 3. – Dr. Förster Kálmán visszaemlékezései című kötet / 3100.hu Fotók: A salgótarjáni Polgári Szalon és az Élhető Városért Kulturális Egyesület megemlékezése Dr. Förster Kálmán szobránál