“Förster Kálmán és munkatársai a kapott segítséggel jól sáfárkodva valóban felvirágoztatták Salgótarjánt”

Két eseményen is Dr. Förster Kálmánra, Salgótarján első polgármesterére emlékeztek születésének napján, július 29-én Salgótarjánban.

A Polgári Salgótarjánért Alapítvány rendezvényén Szabó Csaba önkormányzati képviselő, a kormánypártok polgármesterjelöltje úgy fogalmazott: emlékezni és emlékeztetni kívánnak. Emlékezni valakire, aki a város első embere volt, de emlékeztetni is a jelent és a jövőt a tanulságokra. A város első polgármestere és 21 éves városvezetői munkássága előtt fejet hajtva kiemelte: éltek a lehetőséggel és a kapott segítséggel jól sáfárkodva Förster Kálmán és társai valóban felvirágoztatták Salgótarjánt.

Ha a helyiek között voltak is különbözőségek a véleményekben, a jó ügyért össze tudott fogni mindenkivel, félre tudta tenni a különbözőségeket és együtt tette a jót munkatársaival. Munkahelyek jöttek létre a városban, megújultak az utak, felzárkózott Salgótarján. Segítették a munkásokat, támogatták az értelmiséget, együttműködött a város az ország vezetésével. Így tudott fejlődni Salgótarján és az emberek jobban éltek – hangsúlyozta Szabó Csaba.

A kormánypártok salgótarjáni polgármesterjelöltje hangsúlyozta: nem csak emlékezni kívánnak, emlékeztetni is szeretnék a ma élőket arra, hogy az ország és a helyi közösség felvirágoztatását csak akkor lehet elérni, ha együtt halad a város és az állam, ha az itt élők a vezetőkkel együtt teszik a jót a városért. Szabó Csaba az őszi választásokra is kitérve azt mondta: az ország fejlődésének köszönhetően most ismét lehetőség nyílt és nyílik arra, hogy fontos támogatásokat kapjon a város. Aláhúzta: a fejlesztések eredményeképpen megújulhat a városkép, munkahelyek jöhetnek létre, fellendülhet a sport és a turizmus, ezáltal szebbé és boldogabbá válhatnak az itt élők mindennapjai.

Ehhez azonban együttműködésre van szükség úgy Salgótarján lakosságával, mint az kormánnyal és az országgal. A polgári oldal nevében ígérhetem, méltóak leszünk arra, hogy egy év múlva is itt állhassunk és fejet hajthassunk első polgármesterünk előtt – mondta Szabó Csaba.

Hétfőn kora este a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont a Zenés Nyári Esték programsorozatának részeként tisztelgett a várost 1922 és 1943 között vezető polgármester előtt. Az emlékparkban Tóth Tibor vezetésével a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar Kamarazenekara adott koncertet.

Mivel a város első polgármestere nagy természetbarát és természetjáró volt, ennek okán Vivaldi Négy évszakja csendült fel a Förster Kálmán Emlékparkban. A koncert – egy deviáns személy okozta rövid, de annál kellemetlenebb közjáték ellenére is – kellemes hangulattal árasztotta el a városközpontot. A zenés eseményre célzottan érkezetteken túl sokakat láthatóan ad-hoc módon, az emlékparknak különleges hangulatot adott komolyzene csábított a helyszínre hosszabb-rövidebb időre.