Fontos a figyelemfelhívás a helyi termelőkre és termékeikre

Már 74 helyi termelő portékáit népszerűsíti a Nógrád Megyei Önkormányzat Vedd a nógrádit! kezdeményezése. A Karancskesziben működő B&V Méhészet több generációs családi és baráti vállalkozásként csatlakozott a felhíváshoz az általuk termelt természetes termékekkel.

Nagy Boldizsár társtulajdonos a 3100.hu-nak elmondta: jelenleg 80 százalékban külföldre értékesítik termékeiket és csak 20 százalékban a hazai vagy helyi piacra, de örülnének neki, ha ez az arány megfordulna. Véleménye szerint ehhez egy részről szükség lenne arra, hogy a nagy áruházláncok preferálják a rövid ellátási láncokat; hogy erősödjön a tudatosság a helyi termékek iránti keresletben; de szegmensükben a mézfogyasztás általános népszerűsítése is fontos pillér, hiszen sok nyugat-európai országban a magyart jóval meghaladja az egy főre eső éves mézfogyasztás.

Tőlünk, Nekünk | #veddanogradit

Napjainkban a vásárlás többről is szólhat, mint termékek eladásáról vagy beszerzéséről. Szólhat az összetartozásról is. Az alkalomról, amikor egymásért teszünk. A megye lakóinak a helyi termékek választása egy lehetőség arra, hogy támogassák azokat, akik köztünk élnek és dolgoznak, erősítve ezzel megyénk gazdaságát. Segítsük egymást, tartsunk össze, és válasszuk a nógrádit!

A Nógrád Megyei Önkormányzat a veddanogradit.hu honlapon keresztül mutatja be a hozzájuk csatlakozó termelőket, felhívva a figyelmet a térségben működő ilyen nógrádi vállalkozásokra. A regisztrációt ingyenesen biztosítják a helyi termékek előállítói számára.

 

A cikk megjelenését a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. támogatta / Kiemelt fotónk illusztráció! (Forrás: Pixabay)