Folyamatosan bővül a szentkúti Szűzanya ruhatára

Már készül a 21. ruhadarabja a mátraverebély-szentkúti Szűzanyának, akinek viseleteit az egyházi ünnepnek megfelelően cseréli az öltöztetője és ruhakészítője, Varga Ottóné. A csodatevő kútjáról is híres zarándokhelyen most magyar, angol és szlovák nyelvű állandó kiállítást nyitottak a 20 év alatt készült ruhákból a ferencesek által működtetett nemzeti kegyhely fogadóépületében.

Szentkúti Szűzanya öltözetei című egyedülálló kiállítás bemutatja azt a 20 ruhadarabot, amelyet 20 év alatt tervezett és készített a csodatévő kegyszobornak Varga Ottóné Magdolna.

Mária ruhái között megtekinthető az egykori palóc népi öltözet egyszerűsített változata, a pünkösdi bársonyruha, a magyarok nagyasszonya-ruha, vagy a több ezer gyönggyel díszített Gyöngyök ruhája.

A Szűzanya ruháinak elkészítése és ruhatárának karbantartása értelmet adott az életemnek és szebbé, tartalmasabbá tette. Munkám során kitartásra, hűségre, pontosságra tanított – mondta Varga Ottóné a kiállítás megnyitóján.

A Szentkúti Szűzanya szobrának öltöztetése régi, de élő hagyomány, amely a felajánlás és a hálaajándék sajátos jelentéstartalmát hordozza. A kegyszobor ruháját régebben évente cserélték, ma már a liturgia színeinek megfelelően öltöztetik. A kiállítást a néhány éve felújított kegyhely fogadóépületében nyitották meg.

 

A Szentkúti Szűzanya

A kegyszobor Nógrád megyében, a mátraverebély-szentkúti bazilika kegyoltárán található. Szűz Máriát ábrázolja, jobb oldalán a kis Jézussal, bal kezében jogarral. A 17. század végéről származó, hársfából faragott, barokk alkotás öltöztethető szobornak készült, a jobb karja kivehető, mivel az öltöztetést másképpen nem lehetne megoldani. Mindkét szobor fejét korona ékesíti, amelyeket a bennük lévő felirat szerint 1851-ben adományoztak a kegyhelynek.

A kifogástalan állapotban lévő kegyszobrot az elmúlt évszázadok alatt rovarkárosodás nem érte. A szobor talapzatának alsó felületén a “STATUA MIR. VERA.” latin felirat található, jelentése: ez valóban csodatévő szobor. Minden évben zarándokok tízezrei keresik a kegyhelyet és a szobor előtt imádkozva kérik a Szentkúti Szűzanya közbenjárását mindenféle bajban, betegségben. Sokan hálaadásuk jeleként zarándokolnak el, hogy megköszönjék a meggyógyulásukat, az imájuk meghallgatását.

 

Kiemelt fotó: Varga Ottóné öltözteti a mátraverebély-szentkúti Szűzanyát (Fotók: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely)