Folyamatosan bővül a Salgótarjáni Értéktár

Megjelent a Balassi Bálint Megyei Könyvtár gondozásában a Salgótarjáni Értéktár 2020 című kiadvány, melyből az eddig lajstromozott helyi értékek ismerhetők meg.

Molnár Éva könyvtárigazgató, a Salgótarjáni Értéktár Bizottság elnöke a 3100.hu megkeresésére elmondta: a folyamatosan bővülő értéktár jelenleg 35 elismert salgótarjáni életutat, nagy hagyományú rendezvényt, természeti vagy épített értéket és szellemi örökséget lajstromoz. Az igazgató ismertetése szerint a folyamat 2013-ban indult el salgótarjáni közgyűlés döntésére. Azóta évente 4-5 helyi értékkel bővül a lista. Molnár Éva hozzátette: a cél a figyelemfelkeltés helyi értékeinkre, a legjelentősebbekre megyei szinten a Nógrádikumok között, országos léptékben pedig a Hungarikumok által.

A Salgótarjáni Értéktár működési szabályzata szerint a Salgótarjáni Értéktár Bizottságot négy fő alkotja. A bizottság elnöke a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója, tagjai pedig a Dornyay Béla Múzeum igazgatója, a Zenthe Ferenc Színház Nonprofit Kft. igazgatója és Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közművelődési referense.

A Salgótarjáni Értéktárban megtalálható többek között Bátki József vagy Szojka Ferenc életútja, a Karancson található Szent Margit-kápolna, a Medves-fennsík, Salgó vára, a szalonnasütő vas, a Szent Imre-hegyi kálvária vagy a Tarjáni Tavasz Művészeti Fesztivál is.

Javaslatot egy formanyomtatványon keresztül bárki tehet, az értéktárba kerülésről az erre kijelölt bizottság dönt. A Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója jelezte: civil szervezetek vagy magánszemélyek egyaránt benyújthatnak javaslatokat, “a közös kincstár megalkotásában bárki részt vehet”.

 

Kiemelt fotó: Öblösüveggyári termékek a Dornyay Béla Múzeum Üvegváros tanulmányi raktárából. Az értéktárnak elsők között lett része a “salgótarjáni iparművészek által tervezett finom üveggyártás története”, az Öblösüveggyártás Hagyományápoló Egyesület előterjesztésére. (Fotó: Dornyay Béla Múzeum/Shah Timor)