Folyamatos tájékoztatásra kéri Salgótarján polgármesterét a városi Fidesz-KDNP frakció

Tájékoztató felirat az új koronavírus-járvány terjedését megelőző óvintézkedés miatt ideiglenesen bezárt Balassi Bálint Megyei Könyvtár bejáratán Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Bővebb és gyakoribb tájékoztatást kér a helyi intézkedésekről Fekete Zsolt polgármestertől Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének Fidesz-KDNP frakciója. Felhívásukban emlékezetnek arra, hogy a különleges jogrend március 11-i elrendelését követően március 16-án egy rendkívüli találkozón ült össze a városi közgyűlés testülete, ahol a polgármester bejelentette, hogy a törvényben meghatározott kivételekkel a közgyűlés feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. paragrafusának 4. pontja szerint “veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti”.

A Fidesz-KDNP frakció közleményében is megerősíti, hogy minden, a veszélyhelyzet alatt szükséges döntéshez konstruktívan állnak és támogatni kívánják a polgármestert. Ugyanakkor jelzik azt, hogy a veszélyhelyzeti döntések kommunikációjának segítése érdekében kérésük volt a folyamatos konzultáció, “hogy az egyes intézkedésekről ne a sajtóból értesüljön” a frakció.

Ugyanakkor véleményük szerint “ez a tájékoztatás se a frakció felé, se a lakosság irányába nem valósul meg”.

A Fidesz-KDNP frakció felhívása szerint nem a közterület-felügyelet gépjárműjéből szóló, otthonmaradásra felszólító polgármesteri közlés; illetve a néhány, Fekete Zsolt “közösségi oldalán megjelenő PR bejegyzés” szolgálja a salgótarjániak biztonságérzetét. A polgármestert arra szólították fel, hogy minden döntéséről, intézkedéséről tájékoztassa Salgótarján lakosságát, miután “ez eddig elégtelen volt”. A felhívásban napi szintű jelentésre kérik a polgármestert azokról a tevékenységekről, amit az önkormányzat és a hivatal “a salgótarjáni emberek biztonságáért” tesz.

A felhívásban több kérdést is feltesznek a polgármesternek, miszerint:

  • történt-e védőfelszerelések (például maszkok, kesztyűk), fertőtlenítőszerek beszerzése,
  • ezek eljutottak-e a megyei kórház orvosaihoz, ápolóihoz, vagy az önkormányzati alapellátáshoz tartozó háziorvosoknak, védőnőknek, szociális területen dolgozóknak, a város intézményeiben dolgozóknak,
  • megszervezték-e Salgótarjánban a települési szintű “gondoskodói hálózatot; továbbá az idősek, egyedül élők, önmagukról gondoskodni nem tudók ellátását,
  • toboroztak-e önkénteseket,
  • áttekintették-e a város alkalmazottait, kiket lehet bevonni az idősek ellátásába, felvették-e az érintettekkel a kapcsolatot?

A fenti kérdések közül van néhány amire a Fekete Zsolt közösségi oldalán vagy a város honlapján megjelentek választ adnak, ilyen a 70. életévüket betöltött városlakók ellátásának részletei. Van olyan felvetés is, amiben bár az önkormányzat nyújthat “önkéntesen segítséget”, de alapjában véve nem illetékes, hiszen a Szent Lázár Megyei Kórház fenntartója az állam. Az alapellátás szervezése ugyanakkor helyi hatáskör.

A frakció azt is kérte, hogy a városvezetés vizsgálja meg a vállalkozásokat, cégeket érintő adókedvezmények lehetőségét; továbbá, hogy állítsanak össze a cégeket és a lakosságot is szolgáló gazdaságvédelmi intézkedési csomagot. Közölték azt is, hogy a frakció tagjai a február havi tiszteletdíjuk legalább felét eljuttatták a Polgári Salgótarjánért Alapítvány számlájára, innen fogják a helyi védekezést célirányosan támogatni.

Ezen felül mindannyian ott segítenek és azzal, amivel tudnak – közölték, hozzátéve, hogy a polgármestert a továbbiakban is biztosítják együttműködésükről a veszélyhelyzet ideje alatt a salgótarjániak érdekében meghozott minden döntésével kapcsolatban, “amiről tudnak”.

 

Kiemelt fotó: Tájékoztató felirat az új koronavírus-járvány terjedését megelőző óvintézkedés miatt ideiglenesen bezárt Balassi Bálint Megyei Könyvtár bejáratán Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)