Folyamatos a parlagfüves területek felderítése Nógrád megyében

A földtulajdonosnak és földhasználóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, ennek elmulasztásáért 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírság szabható ki – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

A tavalyi szigorítások miatt immár nem egy bizonyos naptól kezdve kell megkezdeni az irtást, hanem a növény fejlettségi állapothoz igazodva. Ez azt jelenti, hogy még a virágbimbó kialakulása előtt meg kell szabadulniuk a parlagfűtől a földtulajdonosoknak, hiszen az ezután már képes pollent is kibocsátani. A kormányhivatali ellenőrzések a megye összes településének külterületére kiterjednek, arról előzetesen nem kell értesíteni a tulajdonosokat.

Az elkövetkezendő hetekben kisrepülőgépes légi felderítés is várható Nógrád megye területén.

A büntetés elkerülése mellett sok embertársunknak is kedvezünk a parlagfű irtásával. Ez a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek az allergia kínzó tüneteitől. Ahogy a többi pollen, általában ez is orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, valamint szemviszketést és könnyezést okozhat. A parlagfű pollenkoncentrációja ezekben a hetekben tetőzik.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint mindeközben immáron a végéhez közeledik Nógrád megyében a több hónapja tartó, szokásos évi határszemle. Ennek során a szakemberek azt ellenőrzik, hogy a földeket a bejegyzett művelési águknak megfelelően hasznosítják-e, illetve gondoskodnak-e a megfelelő gyomirtásról. A Nógrád Megyei Kormányhivatal ilyen ellenőrzései kiterjednek a termőföld engedély nélküli igénybevételének feltárására is.

 

Kiemelt archív fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Rosta Tibor)