Földúton elakadt személyautót mentettek a Cserhátban

Földúton elakadt személyautóhoz kérték az Ipoly-völgyi Különleges Mentők segítségét a hétvégén. Az elakadt autó utasai, egy kétgyermekes család vasárnap dél körül hívták a 112-es segélyhívószámot.

A család Bedepusztáról Hollókőre szeretett volna eljutni, az online útvonaltervező alkalmazásuk azonban egy olyan földútra navigálta őket, ahol rövid időn belül elakadtak. A különleges mentők a megyei katasztrófavédelem által megadott GPS-koordináták szerint jutottak el az autóhoz, azt csörlőberendezéssel kiszabadították, majd a legközelebbi aszfaltúthoz kísérték a gépjárművet és utasait.

A különleges mentők segítségnyújtása után, az aszfaltos út felé (Fotó: Ipoly-völgyi Különleges Mentők | Facebook)
A különleges mentők segítségnyújtása után, az aszfaltos út felé (Fotó: Ipoly-völgyi Különleges Mentők | Facebook)

Az Ipoly-völgyi Különleges Mentők az esettel kapcsolatban megjegyzik: nem első ízben akadt feladatuk azt követően, hogy a navigációs alkalmazások olyan útra irányítottak autósokat, mely bejárhatatlan egy normál személyautóval. Emiatt arra hívják fel mindenki figyelmét, hogy körültekintő mérlegelés szükséges olyan esetben, amikor a navigáció földútra irányít egy gépjárművet, mivel az ilyen hazai utak jelentős része nem alkalmas arra, hogy azon hagyományos, országúti személygépkocsival közlekedni lehessen.

A legismertebb és legtöbbek által használt navigációs rendszer egyébként valóban az ominózus földúton javasolja megtenni az utat a Kisbárkány melletti Bedepuszta és Hollókő között.