Földtani értékek bemutatása és madármegfigyelés a hétvégi túraajánlatban

 

A Novohrad-Nógrád Geopark és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is vezetett, ingyenes túrákat hirdetett meg az előttünk álló hétvégére. Az élő és az élettelen természet szakértővel való felfedezésére szombaton és vasárnap, Salgótarjánban és Kisterenyén is lehetőség nyílik.

 

A Novohrad – Nógrád Geopark idén is csatlakozott az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb és legjellegzetesebb képződményeit bemutató Geotóp Nap programjaihoz. Az országban több helyszínen tartanak túrákat a földtani értékek népszerűsítésére, Salgótarján környékén évek óta vezetnek túrákat ezekben a napokban. Prakfalvi Péter geológus ezúttal a Pécs-kőre és környékére vezet túrát, mely 2016. október 1-én, szombaton délelőtt 10 órakor indul majd Salgótarján Fő teréről. A Pécs-kőn a földtani védettséget élvező ún. kaptárköveket is meg lehet majd tekinteni a szűk négy órás séta során, illetve bejárható lesz a Novohrad – Nógrád Geopark által ide telepített tanösvény is.

 

3100.hu | Védetté nyilvánítják a kaptárköveket – a listán a Pécs-kő is szerepel

Védetté nyilvánítják a kaptárköveket – a listán a Pécs-kő is szerepel Az ily módon a védett természeti területek közé beemelt természeti emlékek között megtalálható térségünkből a salgótarjáni Pécs-kő is.

 

Ezen a hétvégén tartja az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége, a programsorozatot a BirdLife International indította útjára 1992-ben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád megyei Helyi Csoportja is csatlakozott az eseményhez: Kisterenyén és Salgótarjánban várják az érdeklődőket ezen a hétvégén. 2016. október 1-én, szombaton reggel 8 óra és dél között Kisterenye-Bányatelep vasúti megállónál Papp Ferenc várja majd az érdeklődőket. Itt madárgyűrűzés és –megfigyelés, illetve a megfogott madarak bemutatása, gyűrűzése, majd elengedése lesz a program. 2016. október 2-án, vasárnap reggel 8 órakor Bocsó Anita várja majd az érdeklődőket a salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtár előtt, ahonnan a Kálvária – Gyurtyános – Baglyas-kő Vár Látogatóközpont útvonalon vezetnek majd túrát. A nagyjából öt kilométeres madármegfigyelő túra végén lehetőség lesz a látogatóközpont sérült madarainak megtekintésére is. Bővebb információ ide kattintva érhető el.

 

Kiemelt fotó forrása: Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ | Facebook