Földi Péter-tárlat nyílik a budapesti Műcsarnokban

A budapesti Műcsarnokban, a Magyar Művészeti Akadémia intézményében nyílik meg csütörtökön délután az a Földi Péter Kossuth- és Prima Primissima díjas festőművész életművének keresztmetszetét bemutató tárlat, mely nagyobb hangsúllyal koncentrál az ezredforduló után készült művekre, de felvillantja a jellegzetes “Földi-stílus” kialakulásnak kezdeteit is.

Földi Péter 1972-ben diplomázott az egri Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán, és tanulmányai elvégzését követően szülőfalujába, Somoskőújfaluba tért vissza. Azóta is itt él és alkot. Ihletet a falu mindennapi életéből, a mezőgazdaság, a kertek, a háziállatok vagy épp a kocsmák világából nyer, ám mikrokörnyezete a művészi feldolgozás révén kozmikussá, transzcendentálissá tágul számunkra. A létezés különféle emberi, állati és növényi formái népesítik be műveit, élénk koloritú foltrendszerrel festve, és gyakran szokatlan perspektívából – erős felülnézetből, vagy éppen több nézőpontból – mutatják jeleneteit.

Földi Pétert munkássága elismeréseként eddig többek között a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztje, Érdemes művész, Kossuth-, valamint Prima Primissima díjjal is kitüntették, a festőművész Nógrád megye díszpolgára. Alkotásaival 44 éve, 1974 óta szerepel különböző kiállításokon, 2011-től kezdődően a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának rendes tagja.

A játékosságot és az iróniát sem nélkülöző minidrámái rokonságba hozhatók a gyermekrajzok és a népművészet világával is. A hétköznapok ábrázolása olykor mesés vagy mitológia horizontot kap, ám hiába keresnénk egy-egy jól ismert történetet a képek mögött, e narratívák mindig a művészre szabottak, szuverének maradnak. A Műcsarnok első, retrospektív Földi Péter-tárlatán a művész olajfestményei mellett bronzszobrai is helyet kapnak. A műcsarnoki tárlat kurátora Rockenbauer Zoltán, a kiállítás 2018. november 30. és 2019. január 20. között lesz látogatható.

 

(Kiemelt fotó forrása: www.mucsarnok.hu)