Föld Napja – Salgótarjáni iskolásoknak tartottak előadást a zöldhatóság munkatársai

A Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézménye (közismertebb nevén a Gagarin Általános Iskola) ötödikeseinek tartottak rendkívüli órákat a kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi szakemberei hétfőn délelőtt. A Föld Napjához közeledve játékokkal, kvízekkel és vetített előadással hívták fel a gyermekek figyelmét a környezetvédelem ügyének fontosságára.

A Föld Napja egyetemi magánkezdeményezésből, Amerikából indult 1970-ben. Magyarország 1990-ben csatlakozott a világszintű, mára 175 országra kiterjedő mozgalomhoz. A Föld Napjához kapcsolódóan minden évben az adott naphoz kapcsolódóan különböző figyelemfelhívó rendezvényeket szerveznek a Föld védelme érdekében. A Nógrád Megyei Kormányhivatal minden korosztálynál fontosnak tartja a környezetünk védelmével kapcsolatos szemléletformálást, de prioritásnak a jövő generációinak környezettudatosságra nevelését tekinti.

A hétfői rendkívüli természetismereti órákon is az volt a tapasztalat, hogy a szülői minta nagyon fontos, ugyanakkor a gyermek által megszerzett tudással és elköteleződéssel az idősebb generációk hozzáállása is formálható. A Föld Napja alkalmából most megtartott interaktív órákon is kiderült: a legtöbb ötödik osztályos gyermek tisztában van például a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, ugyanakkor voltak néhányan, akik teljes mértékben elbizonytalanodtak, melyik típusú hulladékot milyen színű gyűjtőedénybe kellene tenni.

Devcsics Annamária, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézményének intézményegység-vezetője kiemelte, hogy az iskola pedagógusai a környezetvédelmi világnapok kapcsán külön figyelmet szentelnek az adott ügy fontosságának. Természetesen – mint most is – örömmel engednek teret a téma szakembereinek is, hogy a rendkívüli órák keretében a gyermekek ezen kérdések fontosságáról ne csak a pedagógusoktól halljanak – tette hozzá az intézményegység vezetője.

A Nógrád Megyei Kormányhivatalnál 2017. január elsejével életbe lépett közigazgatási reformok eredményeképpen a releváns hatósági ügyintézés a főváros helyett a megyeszékhelyen történik. Ennek eredményeképpen rugalmasabb az ügyintézés, de a lakosság is jóval intenzívebben él a problémásnak vélt helyszínek vagy helyzetek bejelentésének lehetőségével.

A kormányhivatal munkatársai küldetésüknek tekintik a hatósági ügyintézés mellett – szabadidejükben is – a szemléletformálást. Az idei már a harmadik alkalom volt, hogy a Föld Napja alkalmából, az április 22-i dátum környékén, óvodás vagy általános iskolás korú gyermekek figyelmét irányították rá a környezetvédelem fontosságára. Örömteli, hogy a nógrádi szakemberek minden alkalommal tapasztalták a gyerekek nyitottságát, lelkesedését a téma iránt.

  
(Forrás és fotók: Nógrád Megyei Kormányhivatal)