Fokozott munkavédelmi ellenőrzések a hőség idején

A péntekig elrendelt hőségriadó miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium munkavédelmi főosztálya – az előző évekhez hasonlóan – ismét felhívta a munkáltatók figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések fontosságára.

 

Arra is figyelmeztetnek, hogy a területileg illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalok járási hivatalai ebben az időszakban fokozott figyelmet fordítanak a hőséggel összefüggő munkavédelmi előírások ellenőrzésére – közölte a minisztérium kedden az MTI-vel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tovább fokozódik a hőség: a nappali csúcshőmérséklet kedden 34, 38 fok között alakul. A tartós hőség különösen megviseli az emberi szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a forró napokhoz.

 

Domonkosné Váradi Éva, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Osztályának vezetője elmondta: a harmadfokú hőségriasztás okán az ország teljes területén, így a Nógrád megyében is fokozott ellenőrzés zajlik. A hatóság kiemelten ellenőrzi, hogy a munkavállalókat ellátták-e védőitallal és azt is, hogy annak hőmérséklete megfelelő-e. Ellenőrzik továbbá a pihenőidő biztosítását, a kijelölt pihenőhely megfelelőségét, de azt is vizsgálják, hogy a munkaadó nem hosszabbítja-e meg a munkaidőt a beiktatott pihenők időtartamával – erre ugyanis nincs lehetőség. Az osztályvezető hozzátette: kiemelten vizsgálják ebben az időszakban a védőital vagy pihenőhely hiányából fakadó panaszokat és közérdekű bejelentéseket is, érkezzenek ezek akár az érintett munkavállalóktól, vagy a lakosság részéről.