Fokozott körültekintésre kéri az erdőlátogatókat az Ipoly Erdő Zrt.

A napokban kezdődött szarvasbőgéssel egyidejűleg kezdetét veszi az őszi vadásszezon is. Az Ipoly Erdő Zrt. működési területén, az általa kezelt vadászterületeken bár hivatalos erdőlátogatási korlátozást nem kezdeményezett az erdészeti hatóságnál, mégis fokozott óvatosságra kéri a túrázókat, erdőlátogatókat – közölték honlapjukon.

Az Ipoly Erdő Zrt. közleményében kiemeli, hogy az erdő- és vadászterület felelős kezelőjeként bíznak abban, hogy az erdővel szembeni igények összeegyeztethetőek és megférnek egymás mellett. Arra ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy szeptember közepétől október elejéig a Börzsöny és a Cserhát erdeiben az esti és hajnali órákban a szarvasbika vadászatok miatt csak nagy körültekintéssel ajánlják a túrázást.

A hagyományos nappali, egyéni vagy kis csoportos erdőjárás és a vadászat jól megfér egymás mellett, a szarvasbőgés néhány hetében azonban a nagymértékű zavarást, az illetéktelen autósforgalmat és az éjszakai túrázást, sátrazást igyekeznek az erdőterületektől távol tartani – teszik hozzá.

Az Ipoly Erdő Zrt. arra is felhívja a figyelmet, hogy a szarvasbőgést szervezett túrákon, például a Királyréti Erdei Vasút vagy a Kemencei Erdei Múzeumvasút ezen alkalmakra szervezett tematikus, vezetett esti kirándulásain élvezhetik az érdeklődők biztonságos körülmények között.

 

(MTI Fotó: Kovács Attila)