Fidesz-KDNP: évértékelés helyett politikai beszéd hangzott el a salgótarjáni díszünnepségen

Huszár Máté alpolgármester január 27-i évértékelő beszédének értékelése mellett vizsgálóbizottságok felállításának szükségességéről is beszélt hétfői sajtótájékoztatóján Fenyvesi Gábor, a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciójának szóvivője.

A politikus a Salgótarjáni Városfejlesztő Kft. élén történt vezetőváltással kapcsolatban azt mondta: szeretnének tisztán látni a miértek között, ezért a frakció a cég elmúlt ötévi működésének átvilágítását fogja kezdeményezni, független könyvvizsgáló cég bevonásával.

Mindezt elsősorban a salgótarjáni játszóterek építésével kapcsolatos, közösségi oldalakon megjelent vélemények alapján; továbbá különböző, az óvodai eszközbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt kezdeményezik.

A frakciószóvivő elmondta azt is: röviden jelezték a legutóbbi közgyűlési ülésen, hogy a várossá nyilvánítás évfordulóján tartott ünnepségen elhangzott alpolgármesteri értékelő beszéd valójában politikai beszéd volt, ami nem illett a díszünnepségre. Pataki Csaba jobbikos alpolgármester Orbán Viktor hasonló beszédét számon kérően reagált álláspontjukra, amivel kapcsolatban Fenyvesi Gábor kiemelte: a miniszterelnök sem állami ünnepeken tart politikai értékelő beszédet, ha ilyet tesz, az alapítványi rendezvényen történik meg.

Fenyvesi Gábor az évértékelő beszédre visszatérve hozzátette: “a szocialisták akkor élnek az együttműködés hangoztatásával, ha bajban vannak, mint ahogyan a salgótarjáni városvezetés is”. Ezzel kapcsolatban kiemelte: nem a civil szervezetek mögé bújás vagy az egypártrendszer építése az együttműködés, hanem az, ha a városnak fontos döntések esetén konszenzus alakul ki.

Példaként a salgótarjáni alapellátásban dolgozó orvosok helyi iparűzési adójának eltörlését nevezte, melyet támogattak, mint

adófronton a jelenlegi városvezetés első előremutató intézkedése.

Hozzátette: ugyanez volt a helyzet annak idején, amikor a fideszes városvezetés havi praxistámogatást adott a helyi orvosoknak. Az akkori ellenzék ugyanígy tett, ez az intézkedés a mai napig működik, ez az együttműködés – emelte ki Fenyvesi Gábor.

A frakciószóvivő a kormányt ért kritikákra reagálva azt mondta: az alpolgármester önmagának mondott ellent, amikor egyrészről a rendkívüli működési támogatások hiányát emlegette, nem sokkal később pedig már arról beszélt, hogy a város költségvetése feszes, de egyensúlyos és stabil. Ellentmondásként jellemezte azt is, hogy az évértékelő szerint a kormány és az országgyűlési képviselők nem nyújtanak segítséget Salgótarjánnak, miközben az alpolgármester arról beszélt, hogy a bevételekből csak a város működtetésére futja.

Ezzel végre alpolgármester úr és a város vezetése – illetve aki a szöveget írta – elismerte, hogy az elmúlt öt évben megvalósult minden fejlesztés, ami a városban megvalósult a kormány pozitív döntésének és támogatásának köszönhető. Így volt pénz óvodafelújításra, játszótérépítésre és így újul majd meg a piac is hamarosan.

Ezért nem kellene a városi ünnepen a kormányt és a képviselőt ekézni, hanem inkább megköszönni a támogatást; ez lenne a valódi együttműködés – tette hozzá.

 

3100.hu Fotó: Fenyvesi Gábor, a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciójának szóvivője