Festékszóróval rongálták meg Nógrád várának falait

Vörös festékkel megbecstelenítették Nógrád várának falait, ilyenre korábban nem volt példa – közölte szombaton este közösségi oldalán a Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány. Kiemelték: felháborítónak tartják, hogy a sok száz éves falakra valaki festékszóróval feliratokat fúj.

Hozzátették azt is, hogy Nógrád község önkormányzata megteszi a szükséges lépéseket: feljelentést tesznek a rendőrségen, illetve felveszik a kapcsolatot a műemlékvédelmi hatósággal is.

A nógrádi várat nem lehet lezárni az illetéktelen behatolók és gonosztevők elől, de mélységesen elítéljük az ilyen cselekedeteket, bárhol is tegyék azt – olvasható a vár közösségi oldalán.

Nógrád vára 50-60 méterrel magasodik a település fölé, keletkezéséről nincs biztos adat, bár Anonymus szerint a honfoglaló magyarok itt már várat találtak, de ez vitatható. A vár a X-XI. század fordulója körül már bizonyára állt, de erről a későbbi átépítések, bővítések miatt semmit sem tudunk. A törökök kétszer is elfoglalták, éppen a kezükön volt 1685-ben, amikor egy villám felrobbantotta az öregtoronyban elhelyezett lőporraktárt, a detonáció pedig a falak jelentős részét is romba döntötte.

 

Fotók: Festékszórós rongálás a nógrádi várban (Fotók forrása: Nógrádi vár | Facebook)