Ferences épületek újulhatnak meg a nógrádi határtérségben

Hívők a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen tartott szentmisén, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek celebrált 2014. augusztus 17-én, a főbúcsú napján (MTI Fotó: Komka Péter)

Szécsény, Mátraverebély-Szentkút és Fülek ferences épületeit is érinti majd egy határon átnyúló fejlesztés, melyet a Fons Sacer belső egyházi jogi személy, mint projektgazda vezetésével nyert meg a pályázó konzorcium.

 

Szili Attila gazdasági vezető a 3100.hu kérdésére közölte: a MONUMENTIS elnevezésű pályázat célja a határtérség ferences kulturális és épített örökségének felújítása, egyben turisztikai attrakcióvá fejlesztésével ezek megnyitása a nagyközönség számára.

Mind Magyarországon, mind pedig Szlovákiában az egyházak és rendek jelentős történelmi épített örökséggel bírnak, amelyek egy része nyilvánosan látogatható, de nagyobb részük kevésbé alkalmasak látogatók fogadására vagy teljesen elzártak a nyilvánosság elől – tette hozzá Szili Attila. Kiemelte azt is: Magyarországon az elmúlt évek egyházi turisztikai fejlesztéseinek és nyitásának köszönhetően a ferences rendtartomány több műemlékének a látogathatóvá tétele megkezdődött, de a szlovákiai rendtartomány épített örökségeinek védelme, fejlesztése nem megoldott, ezért jelenleg nem alkalmasak a magyarországihoz hasonló turisztikai nyitásra.

Egy ilyen irányú nyitás nemcsak a zarándokok, de a történelmi műemlékek iránt érdeklődők számára is érdekes lehet. A műemléki épületek felújítása és a műemlékek restaurálása mellett közösségi termek, foglalkoztatók és interaktív elemek kialakítására is sor kerül. A megvalósítási helyszínek Magyarországon Szécsény és Szentkút, Szlovákiában pedig Pozsony és Fülek, az elnyert támogatás több mint 900 millió forintnak megfelelő euró.

Kérdésünkre a Fons Sacer belső egyházi jogi személy gazdasági vezetője közölte: az építési engedélyek iránti kérelmeket már benyújtották, október közepén – a támogatási szerződés megkötését követően – részletesebben is ismertetik majd a várhatóan 2019. nyarára véget erő projektet és annak ütemezését.

 

Kiemelt archív fotó: Hívők a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen tartott szentmisén, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek celebrált 2014. augusztus 17-én, a főbúcsú napján (MTI Fotó: Komka Péter)