Fenyvesi Gábor: Salgótarjánnak nem lekövetni kellene a történéseket, hanem a megye élén kellene haladnia

Megnyílt a salgótarjáni Polgári Szalon az ÉVI II. mögötti üzletsoron, amelynek nyitórendezvényén Fenyvesi Gábor, a város volt Fideszes alpolgármestere egyfajta helyzetértékelést, vagy ha jobban tetszik, akkor “három és fél év értékelést” tartott.

A megnyitón kiderült: a Polgári Szalon működését a történelmi eredetű kifejezésnek megfelelően képzelik el. Találkozópontnak, nyitott közösségi térnek szánják, ahová előadókat – jellemzően közgazdászokat, társadalomkutatókat, egyéb szakembereket – is meghívnak különböző témákban. Az előadások pedig azt a célt szolgálják majd, hogy felszínre kerüljenek a város problémái, de még inkább az arra adandó legjobb válaszok. A Polgári Szalon célja lesz egy stratégiaalkotás is, mert – mint azt Fenyvesi Gábor megfogalmazta – jelenleg nincs jövőképe a városnak.

A volt alpolgármester a legutóbbi ilyen átfogó iránymutatásnak a 2014 őszén, még a Fideszes városvezetés által elfogadott Integrált Településfejlesztési Programot tartja. Ez a stratégiai dokumentum határozta meg fő vonalaiban azt, hogy miként költi el a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon belül Salgótarjánnak elkülönített 9,2 milliárd forintot.

 

“Az élet igazi, nagy vállalkozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok”

Ezt a Márai-idézetet lehetett látni a Polgári Szalon kivetítőjén, mellyel kapcsolatban Fenyvesi Gábor megfogalmazta: sokan – köztük ő maga is -2014 óta ezt a türelemjátékot játsszák. Bár néha ő is belefolyik egy-egy városi, közérdeklődésre számot tartó kérdés megvitatásába, alapvetően a “türelemjáték” a jellemző a város lakosságának egy jelentős részére.

A városvezetést stratégiai kérdésekben “láthatatlannak” nevezte, megjelölve olyan kérdéseket és témaköröket, mellyel véleménye szerint szükséges lenne foglalkozni a város sikeres és élhető jövője érdekében. Példaként említette, hogy Salgótarján már a szabad vállalkozási zóna része, mely pozitív megkülönböztetés az esetlegesen betelepülni szándékozó cégeknek jelentős kedvezményeket tud biztosítani. “Elsődleges kritérium azonban, hogy legyen hova betelepülni. Szurdokpüspöki, Pásztó és Bátonyterenye is mind Ipari Parkot fejlesztenek, Salgótarjánban szó nincs erről” – fogalmazta meg.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatban kifejtette: úgy adták át a város vezetését 2014-ben, hogy a 9,2 milliárd forintos csomag felhasználásának sarokköveit lefektették, de a folyamat mégis nagyon lassan indult be.

Volt jó néhány olyan projektelem, ahol semmit nem kellett volna csinálni, pusztán a közbeszerzéseket kiírni. Nem tudom, hogy mit “matattak” vele, milyen köröket kellett még futni… De azt gondolom, hogy annak a garnitúrának, aki a várost vezeti, van ilyen irányú tapasztalata, így érthetetlen, hogy például a Csokonai út felújításának elindításához miért volt szükség három és fél évre… – tette fel a kérdést Fenyvesi Gábor.

Véleménye szerint a piac mintegy 1 milliárd forintos felújítását sem a leghatékonyabb módon tervezte meg a városvezetés. Kiemelte, személyesen továbbra is azt a forgatókönyvet tartja célravezetőnek, melyben a mostani szabadtéri részen épült volna újjá a piaci épületegyüttes egy bevásárlóközponttal együtt, majd miután befejeződött a kivitelezés, a régi épület elbontásával felszabaduló helyen parkosítást és parkolók építése valósulhatott volna meg.

A Beszterce tér felújításával kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a még az előző városvezetés által nevesített beruházást is komplexebben képzelték el, mint térkövezés és burkolatcsere. Bírálta a közösségi tér kialakításának módját is, mivel véleménye szerint azt olyan formában kellett volna megoldani, hogy a szolgáltató központ egy egységes intézménnyé váljon. “Azért pedig hadd ne boruljak térdre senki előtt, hogy van egy valaki által betervezett és nevesített projekt, amit valaki más meg tud terveztetni” – tette hozzá, majd összefoglalóval úgy fogalmazott, hogy “a terület szép lesz, új lesz, komfortérzetet javít majd, de ebből ettől többet is ki lehetett volna hozni.”

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatban összefoglalóan úgy fogalmazott: a keret rendelkezésre áll, a felhasználása azonban “nyúlik mint a rétes”. “A legjobb most már talán az lenne, ha ezekből a forrásokból csak azt költenék el, amit nagyon muszáj. Ad-hoc jelleggel beleugrani fejlesztésekbe, tervezésekbe – ennek nincs értelme” – tette hozzá.

 

Közlekedés és parkolás

Fenyvesi Gábor kiemelte: a zűrzavar úgy tűnik a polgármesteri hivatalra is átterjedt, ahonnan nagymértékű fluktuációról hallani. A szakemberek pótlása pedig nagyon nehézkes – ez nem is helyi specifikum.

Úgy tűnik a városvezetésnél központi kérdés az elektromobilitás, amivel alapjában véve nincsen probléma. Az elektromos buszok ügyében korábban mi is egyeztettünk a volánnal, de akkor az a szakmai igény fogalmazódott meg, hogy Salgótarjánnak nem elektromos szóló autóbuszra van szüksége, hanem elsősorban nagyobb befogadóképességű csuklós autóbuszokra a város gerinchálózatának kiszolgálására. Azt a majdnem 200 millió forintot, amibe egy szóló elektromos autóbusz fog kerülni, hasznosabban is el lehetett volna költeni – fogalmazta meg a volt alpolgármester.

Hozzátette: alapjaiban véve azzal sincsen gond, hogy négy új elektromos autóval közlekedik a városvezetés és a hivatal, de az már nonszensz, hogy ezt a beszerzést nem előzte meg olyan pályázat, mellyel napelemek kerültek volna a polgármesteri hivatal tetejére. Így most van négy elektromos autó a hivatalnál, melyeket hálózati árammal töltelek a garázsban – tette hozzá megfogalmazva egyben azt is, hogy ebben a formában igencsak elnyúlik majd az autóvásárlás beruházásának megtérülési ideje. Fenyvesi Gábor arra is emlékeztetett, hogy a korábbi hivatali autóbeszerzéseket a Fideszes városvezetés idejében úgy valósították meg, hogy egy most megvásárolt elektromos jármű árából kettőt is lehetett volna venni.

Szólt a parkolási rendelet eltörléséről is. Aláhúzta: céljuk annak idején a fizetős zónák kiterjesztésével részint az volt, hogy bevétel keletkezzen (melyből városfenntartással kapcsolatos feladatokra lehetett költeni), de leginkább az, hogy lehessen parkolni a városban. “Megértem, hogy jó kampányszlogen volt a díjfizetős zónák megszüntetése, de jól látható a helyzet, amit ez okozott” – tette hozzá.

 

Foglalkozni kellene a város jövőjét hosszútávon meghatározó kérdésekkel

Fenyvesi Gábor véleménye szerint nem zajlik ilyen munka a városvezetésnél. Megemlítette, hogy a Modern Városok Program részeként megkezdődött a Salgótarjánt elkerülő út építésének előkészítése. Ebbe a kérdésbe szerinte mélyen bele kellene folynia a város vezetésének, hiszen az úttal akár új, a gazdaságfejlesztés szempontjából fontos (ipar)területeket is fel lehetne tárni.

Nagyon örülünk, hogy Bátonyterenye vagy Balassagyarmat prosperál, de Nógrád megyének Salgótarján a székhelye. Itt nem lekövetni kellene a történéseket, hanem az élen kellene haladni. Ez a potenciál ebben a városvezetésben nincs meg, ezt nem lehet szépíteni – fogalmazta meg Fenyvesi Gábor.

Kifejtette: semmilyen olyan tervet, döntést nem lát, ami a munkahelyteremtést szolgálná a városban. Nincsenek terület- vagy ingatlanvásárlások; amelyek vannak, azokat viszont megelőzte annak bejelentése, mellyel jócskán felverték az árakat.

Hozzátette: mindezek miatt elsősorban a stratégiaalkotást vállalja fel a Polgári Szalon. “Ötletelni lehet, vannak erre közösségi oldalak már szép számmal. Mi azonban tervezni szeretnénk elsősorban a gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtés, a város szociális leépülése elleni harc, továbbá a rend (annak tisztaságtól a közbiztonságig tartó értelmében) visszaállításának kérdéseiben” – emelte ki.

Magát a Polgári Szalont a történelmi eredetű kifejezésnek megfelelően képzelik el működtetni: találkozópontnak, nyitott közösségi térnek szánják a helyet, ahová előadókat – nem politikusokat, jellemzően közgazdászokat, társadalomkutatókat, egyéb szakembereket – is meghívnak majd különböző témákban. Kifejezett céljuk egy helyi versenyképességi tanács létrehozása is a városban élő szakemberekből, a társadalom különböző ágazataiból, tanártól a közgazdászig.

 

3100.hu Fotó: Fenyvesi Gábor a Polgári Szalon nyitórendezvényén