Felvidéki magyarlakta területek turisztikai rendszerét vizsgáló tanulmány szól elismerően a geoparkról

Szakmai elismerésként is értelmezhetőek a Novohrad-Nógrád Geopark koncepcióját illetően “A Felvidék magyarlakta területein működő turisztikai szervezeti rendszer vizsgálata” című tanulmány megállapításai.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2015-ben indított kutatássorozatot, melyben a határon túli, magyar lakta területeken vizsgálják a turisztikai szervezeteket. Tavaly a felvidéki területet mérték fel. Kiemelik, hogy a felmérésben részt vevők közül a Novohrad-Nógrád Geopark szlovák oldalának irányító szervezete bír a legkiterjedtebb tagsággal, emellett európai és globális nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik.

A Novohrad-Nógrád Geopark területe 2010-ben nyert felvételt az Európai- és a Globális Geoparkok Hálózatába. A tagság négyévente esedékes felülvizsgálatát 2014-ben sikeresen zárta le a terület, akkor a 118 tagú európai testület ellenszavazat és tartózkodás nélkül ítélte meg az újabb négy éves tagságot a Novohrad–Nógrád Geoparknak, elismerve a fejlesztéseket és az előrelépéseket.

Az UNESCO 195 tagállamának 38. közgyűlése 2015 novemberében ratifikálta az UNESCO Globális Geoparkok létrehozását. A döntés értelmében a korábbi nemzetközi szervezetekben tagsággal bíró területek – így tagsága megújítása után a Novohrad-Nógrád Geopark is – alanyi jogon váltak tagjává az UNESCO Globális Geoparkoknak (egy formális eljárást követően). A következő felülvizsgálatra idén kerül sor a 64 magyarországi és 28 szlovákiai település alkotta területen.

A tanulmányban úgy fogalmaznak: kiemelkedő az itt végzett munka, és bár önmagában még számottevő turisztikai forgalmat nem tud generálni a szervezet, viszont a geopark már jelen van a helyi identitás erősítésében és az iskolai oktatásban is. A Felvidék magyarlakta területén kialakítandó turisztikai desztináció menedzsment szervezetek lehetséges típusainál kiemelik: kézenfekvő és indokolt lehetne forrásokat rendelni ahhoz, hogy a geopark ilyen térségi szervezetté fejlődjön.

Korábban a Szlovákia-Magyarország határon átnyúló együttműködési program 2014-2020-as Európai Uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó stratégiai dokumentuma is úgy fogalmazott, hogy a magyar-szlovák határrégióban ritkák a turisztikai desztináció menedzsment alapú együttműködések. A kevésből pedig a Gömör–Tornai karsztvidék közös gondolkodása és a Novohrad-Nógrád Geopark munkája említhető jó példaként.

 

(Kiemelt fotó forrása: Novohrad-Nógrád Geopark)