Felülvizsgálják az ipolytarnóci ősmaradványok Európa Diplomáját

A napokban lezajlott az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület Európa Diploma címének helyszíni felülvizsgálata. A szakemberek látogatása menetrend szerinti esemény volt, mivel a 24 évvel ezelőtt az ipolytarnóci értékeknek (is) odaítélt cím nem örökre szól, az értékmegőrzés területén végzett munkát periodikusan felülvizsgálják. Erről Rónai Kálmánné, az ősmaradványos területet kezelő Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője beszélt a 3100.hu megkeresésére.

Ez az Európa Diploma időszakonként felülvizsgálatra kerül. Azt vizsgálják, hogy tarjuk-e azokat a körülményeket, melyek a különleges természeti értékek bemutatására vonatkozóan tőlünk megkövetelnek. A címet általában ötéves időszakokban hosszabbítják meg, de az ipolytarnóci értékek Európa Diplomáját legutóbb 10 évre adták meg. Ez az évtized most telt le, a felülvizsgálati folyamat részeként fogadtuk az illetékes szakembereket a területen. Jelentésük alapján születik majd döntés a későbbiekben – ismertette Rónai Kálmánné.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

Az Európa Diplomát 1965 óta ítéli oda az Európa Tanács a kiemelt és különleges jelentőséggel bíró európai természetvédelmi területeknek. Azon védett területek érdemelhetik ki a címet, melyek kiemelkedő tudományos, természeti, kulturális vagy esztétikai értékekkel rendelkeznek és egyben megfelelő oltalom alatt állva kezelésük példaértékű. Jelenleg 74 európai terület rendelkezik a címmel, 29 országot reprezentálva. Hazánkban három ilyen címmel rendelkező terület található: az egyaránt 1995-től Európa Diplomás Szénás-hegyek, melyek a pilisi lennek adnak otthont és az Ipolytarnóci Ősmaradványok, illetve Tihanyi félsziget utóvulkáni képződményei, mely értékek 2003-ban nyerték el a címet.