Felújították a salgóbányai első világháborús emlékművet

Buczkó Géza szobrászművész alkotását 1936. szeptember 6-án avatták fel, az emlékmű felújítását az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és az önkormányzat támogatása tette lehetővé. A helyreállítás munkálatait Bobály Ádám kőszobrász restaurátor végezte el.

Dániel Zoltán alpolgármester az átadón megemlékezett róla, hogy a nógrádi katonák megjárták a Nagy Háború több jelentős harcterét, harcoltak a keleti és az olasz front véres ütközeteiben és jelen voltak a román hadszíntéren is. “Minden családban van legalább egy ember az apák, nagyapák vagy a dédapák generációjából, aki az első világháború harcterein vesztette életét: egy testvér, aki nem jött haza, egy apa, akit hiába vártak, egy kedves, aki nélkül más lett az élet” – emelte ki, hozzátéve személyes érintettségét is: az alpolgármester felmenői közé tartozott az emléktáblán szereplő 25 áldozat közül Klamarik Pál.

Az alpolgármester felhívta rá a figyelmet, hogy az emlékezés jegyében az önkormányzat a Nagy Háború 100. évfordulója alkalmából már eddig is több színvonalas eseményt, valamint kiállítást szervezett, továbbá az első világháborús salgótarjáni szobor-felújítási program részeként már átadták a baglyasaljai temetőben található honvéd emlékművet.

Önkormányzatunk álláspontja szerint közös feladatunk és felelősségünk biztosítani, hogy a jövő nemzedékek is megismerhessék történelmünk sorsfordító eseményeit, emlékhelyeit, azért is, hogy méltóképpen ápolhassák a hősök és az áldozatok emlékét – fogalmazta meg Dániel Zoltán, kitérve arra a bejelentésre, hogy a kormány történelmi emlékhellyé nyilvánította a salgótarjáni December 8. teret.

Nagy Gyula őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3-as számú Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának vezetője az átadón úgy fogalmazott: mai felgyorsult világunkban nemzettudatunk megőrzéséhez feltétlenül fontos, hogy ne feledkezzünk meg hőseinkről és emléküket méltó módon megőrizzük. “Bár ez az emlékmű az első világháborúban elesett salgótarjániaknak állít emléket, de amikor fejet hajtunk e hősi emlékmű előtt, nem csak az itt felsorolt katonákra, hanem mindazokra emlékezünk, akik egyenruhában Magyarországért áldozták életüket – tette hozzá.

A Bányász-Kohász Dalkör közreműködésével megtartott ünnepség koszorúzással zárult.