Felújították a baglyasaljai temetőben álló honvéd emlékművet

Az 1926-ban – egyes feljegyzések szerint – Pásztor János alkotta, 1992-ben restaurált első világháborús honvéd emlékmű felújítását a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeuma támogatta, a helyreállítási munkálatokat Bobály Ádám kőszobrász restaurátor végezte el. Az emlékmű felújítás utáni ünnepélyes átadására a múlt héten került sor a baglyasaljai temetőben.

Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere az átadón úgy fogalmazott: az első világháború kitörésekor a városból és környékéről jelentős számú bányászt soroztak be, a rendkívül nagy véráldozattal járó háborúból közülük sokan nem térhettek vissza. A bányásztársadalom – mely szervezettségével, önazonosság-tudatával mindig is meghatározó szerepet játszott a város életében – kegyelettel őrizte elhunyt katonahőseik emlékét – emelte ki.

A város alpolgármestere hozzátette: az első világháború centenáriumára való méltó megemlékezést Salgótarján önkormányzata is kötelességének érezte, ezért pályázatokat nyújtottak be több, a városban található honvéd emlékmű felújítására, környezetük rendbetételére. Ezek a pályázatok sikeresek voltak, de a város saját erőt is biztosít a munkálatokhoz – jegyezte meg. A baglyasaljai mellett a Salgóbányán és a zagyvapálfalvai temetőben található emlékművek újulhatnak meg.

Kovács Lászlóné, a Baglyasalja Barátainak Köre elnöke az átadón úgy fogalmazott: fontos feladatuknak tekintik a városrész közösségi és kulturális múltjának feltárását, az értékek továbbadását, gyarapítását. Az emlékmű felújítását üdvözölve ismertette: következő lépésként a baráti kör és az annak égisze alatt működő Településünk Hagyományait Őrző Asztaltársaság a jelentős múltra visszatekintő egykori bányásztelepülésen méltó emléket kívánnak felállítani a bányászok és a hősi halottak emlékére. A Bányászati Emlékhelyet a településrészen található Salgótarjáni Szoborparkban alakítják ki, felavatását az idei Bányásznapra tervezik – tette hozzá. A szoboravató ünnepség a baráti kör egyik tagja, Mocsári Zoltán szavalatával, majd koszorúzással zárult.

 

3100.hu Fotók: A felújított honvéd emlékmű a baglyasaljai temetőben