Felújított bölcsődét adtak át Bátonyterenyén

Felújított bölcsődét adtak át pénteken Bátonyterenyén, a fejlesztés 150 millió forintból készült el. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára az átadóünnepségen úgy fogalmazott, egy város vezetői a közösség jövőjének építésén dolgoznak, amikor bölcsődék bővítését és megújítását tervezik.

Vitályos Eszter közölte, Bátonyterenye önkormányzata csaknem 150 millió forint támogatást nyert a beruházásra, amellyel új férőhelyeket hoztak létre a Napsugár bölcsődében, korszerűsítették az intézmény eszközeit, bútorait, bővítették a konyhát és új munkahelyeket teremtettek. A Napsugár bölcsőde a megvalósított átalakítással, bővítéssel valóban modern, a 21. század kihívásainak megfelelő intézmény lett, abból a szempontból is, hogy a földszinti helyiségek teljes körű akadálymentesítése révén már babakocsival is könnyen meg lehet közelíteni az épületet – tette hozzá.

Az államtitkár szólt arról is, hogy Bátonyterenye a kormány támogatásával, európai uniós forrásokra is támaszkodva, számos fejlesztést tervezett a Zöld város program keretében, amelyre csaknem 1,5 milliárd forintot nyert. Ennek keretében városi terek, zöldterületek újulnak meg, tanösvény épül. Mint mondta, ehhez kapcsolódva a bölcsőde korszerűsítése során is szem előtt tartották a környezet- és klímavédelem szempontjait, megvalósították a külső hőszigetelést, elvégezték az épület gépészeti és elektromos felújítását, valamint napelemes rendszert építettek ki. Kitért arra, hogy mindezen felül az önkormányzat több mint 200 millió forint támogatást kapott a társadalmi együttműködést erősítő komplex programokra, és – mint fogalmazott – Bátonyterenye vezetői ezekkel a fejlesztésekkel példát mutatnak más, hasonló kisvárosi önkormányzatoknak.

A felújított Napsugár Bölcsőde Bátonyterenyén, az átadás napján (Forrás: Nagy-Majdon József polgármester | Facebook)
A felújított Napsugár Bölcsőde Bátonyterenyén, az átadás napján (Forrás: Nagy-Majdon József polgármester | Facebook)

Becsó Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010-ben, amikor Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP) polgármester átvette a város vezetését, a csőd szélén állt a település, de az utóbbi években évtizedes problémákat sikerült orvosolni.

Nagy-Majdon József emlékeztetett: elődei átadtak egy munkaterületet bölcsőde építéséhez a kisterenyei városrészben, de azt, valamint a bátonyi városrészi beruházást is az új vezetés valósította meg. Kovácsné Mihók Lenke, a 40 férőhelyes intézmény vezetője azt mondta, ilyen volumenű fejlesztés még nem történt az 1955-ben átadott épületen – tudósít az MTI.