Felújítják az eddig közel háromezer főnek átmeneti segítséget nyújtott baglyasaljai “Menedéket”

Hamarosan eléri egy nagyközség lélekszámát azoknak a száma, akiknek átmeneti segítséget nyújtott megnyitása óta a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete által Baglyasalján működtetett “Menedék” Családok Átmeneti Otthona.

Az intézmény 1992 óta nyújt átmeneti elhelyezést az ország bármely részéről érkező halmozottan hátrányos helyzetű családoknak, anyáknak, apáknak és gyermekeiknek, akik szociális, pszichés vagy más okból krízishelyzetbe kerültek – mondta el a 3100.hu megkeresésére a vöröskereszt megyei igazgatója. Szilágyi Leonóra kitért arra is, hogy az intézménybe jelentkezők befogadási sorrendjében az első helyen Salgótarján áll, másodsorban Nógrád megye, de harmadsorban – a kapacitástól függően – az ország bármely területéről fogadnak családokat.

Az intézmény megnyitása óta 830 szülőnek és 1955 gyermeknek nyújtott átmeneti ellátást, ebből 98 család és 253 gyermek Salgótarjánból került átmeneti gondozásra a baglyasaljai Menedék Családok Átmeneti Otthonába.

A családok maguk kérik az elhelyezésüket, melynek számos oka lehet, így például bántalmazó előli menekülés, tartozás miatti kiköltöztetés, vagy akár az albérleti díj fizetésképtelensége. Az otthonban a családok maximum egy évig tartózkodhatnak, mely indokolt esetben hat hónappal meghosszabbítható.

A gyermekek átmeneti gondozása három szinten történik, nem csak az otthonban. Négy férőhelyen krízis ellátást nyújtanak bántalmazott anyák és gyermekeik számára. Negyven férőhelyen – lakószobákban, a teljes értékű életvitel lehetőségével – átmeneti ellátás történik gyermekjóléti alapellátás keretében gyermekek, szülők és várandós anyák részére, szükség szerinti teljes ellátással. Ezen túl Salgótarjánban két család az intézményi idő letelte után önállóan, de szoros kapcsolattartással megkezdheti életét az úgynevezett félutas házakban.

A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete most pályázati támogatás segítségével tudja korszerűsíteni és – amennyire azt a feltételrendszer lehetővé teszi – bővíteni is az intézményt. A 2020 elejére befejeződő munkák során többek között megtörténik az épület energetikai korszerűsítése és hőszigetelése, kicserélik a külső nyílászárókat, belső felújításokat végeznek el, az épületrészeket összekötő folyosóból pedig növényház lesz. A felújításra közel 100 millió forint támogatást fordíthat a szervezet.

 

Kiemelt archív fotó: Élet a Menedék Családok Átmeneti Otthonában (Fotó: MTI/Komka Péter)