Félszáz nógrádi vállalkozót büntettek meg be nem jelentetett munkavállalók miatt

Úgy tűnik Nógrádban a megye területi és lakosságarányához hasonló mértékben vannak jelen olyan vállalkozások, amelyekről végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat állapította meg, hogy egyes esetekben nem jelentették be munkavállalóikat. Az elmarasztalt vállalkozások lajstromát a NAV tette közzé az elmúlt két évre vonatkozóan.

A nyilvános listában közel 4100 eset szerepel, közülük mintegy félszáz Nógrád megyei cég több tucat ilyen jellegű ügye. A listából kitűnik: megyénkben leggyakrabban az egyéni vállalkozók, illetve a szállítmányozással vagy vendéglátással foglalkozó vállalkozások akadnak fenn az ellenőrzésen.

Nógrád mind a hat városából találni jogerősen megbüntetett vállalkozásokat, a rekorderek azonban kisebb települések egyéni vállalkozói. Egy nemti egyéni vállalkozót kétszer, egy ceredi vállalkozót háromszor, egy szurdokpüspöki egyéni vállalkozót pedig négyszer büntetett a hatóság 24 hónap alatt amiatt, mert nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek.

 

Kiemelt fotó: A megbüntetett cégek között a legtöbb vendéglátással és a szállítmányozással foglalkozik (Illusztráció: Pixabay)