Felnőttoktatás keretében is megszerezhető az általános iskolai bizonyítvány a Petőfiben

A szeptemberben induló tanévben is várja a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolája azoknak a 15. életévüket betöltött fiataloknak, vagy már felnőtteknek a jelentkezését, akiknek még nincs, de szeretnének általános iskolai bizonyítványt szerezni.

Földi Erika tagintézmény-vezető a 3100.hu-nak elmondta: az általános iskolai bizonyítvány megszerzésére ezen esetben felnőttoktatás keretében, esti képzési formában van lehetőség. Az intézményvezető ismertette azt is, hogy az érintettek a korábban lezárt tanulmányaik folytatásaként a felső tagozat bármelyik osztályából újraindíthatják tanulmányaikat a felnőttképzés keretében, akár ötödik, hatodik, hetedik évfolyamról, de azok jelentkezését is várják, akiknek csak a nyolcadik évfolyam sikeres elvégzése maradt el korábbi tanulmányaik alkalmával. A képzésre a jelentkezési határidő augusztus 30., a jelentkezőket a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájában várják, az Acélgyári út 24. szám alatt.

A Petőfi Sándor Tagiskolában évről-évre indítandó ilyen képzések a megye munkaerőpiaci helyzetét tekintve is óriási jelentőséggel bírnak. Bár Nógrád megye és Salgótarján munkanélküliségi rátája is csökkent az elmúlt években (a közfoglalkoztatás hatásától megtisztítva is), de a számok azt mutatják, hogy térségünkben még mindig az országos átlag feletti arányban vannak a munkanélküliek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva.

Emellett ugyanakkor hangsúlyos a tény, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által 2018 első negyedévére vonatkozóan közzétett friss statisztika szerint a nógrádi álláskeresők több mint fele, 54 százaléka végzettségét tekintve mindösszesen az általános iskola 8 osztályával, vagy azzal sem rendelkezik.

Az idei év első három hónapjában az álláskeresők 23 százaléka szakmunkás vagy szakiskolai bizonyítvánnyal, 21 százaléka érettségivel vagy technikusi végzettséggel, 2,3 százaléka pedig diplomával rendelkezett.