Felnőttoktatás keretében is befejezhető az általános iskola a Petőfiben

A szeptemberben induló tanévre ismét várja a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolája azoknak a 16. életévüket betöltött fiataloknak – vagy már felnőtteknek – a jelentkezését, akiknek még nincs, de szeretnének általános iskolai bizonyítványt szerezni.

Földi Erika tagintézmény-vezető a 3100.hu megkeresésére elmondta: az általános iskolai bizonyítvány megszerzésére felnőttoktatás keretében, esti képzési formában van lehetőség. Ismertette azt is, hogy az érintettek a korábban lezárt tanulmányaik folytatásaként a felső tagozat bármelyik osztályából újraindíthatják tanulmányaikat a felnőttképzés keretében, akár ötödik, hatodik, hetedik évfolyamról, de azok jelentkezését is várják, akiknek csak a nyolcadik évfolyam sikeres elvégzése maradt el korábbi tanulmányaik alkalmával.

A képzésre az iskolában személyesen lehet jelentkezni, 2020. augusztus 28-ig bezárólag, minden héten szerdán 8 és 12 óra között.

A Petőfi Sándor Tagiskolában évről-évre indítandó ilyen képzések a város és térsége munkaerőpiaci helyzetét tekintve is kiemelt jelentőséggel bírnak. Nem újdonság az, amit a Központi Statisztikai Hivatal idei első negyedévre vonatkozó elemzése is ismét megerősített: minden második nógrádi álláskereső nyolc általánossal, vagy annyival sem rendelkezik.

Arányuk országos összevetésben 43 százalék, szemben a nógrádi 52 százalékkal.

Az idei év első három hónapjában az álláskeresők 23 százaléka szakmunkás vagy szakiskolai bizonyítvánnyal, 22 százaléka érettségivel vagy technikusi végzettséggel, 2,3 százaléka pedig diplomával rendelkezett. Ezen adatok és arányok – minimális változás mellett – hosszú ideje jellemzik a Nógrádban nyilvántartott álláskeresők végzettség szerinti összetételét.

 

3100.hu Fotó: A Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolája