Félmilliárd forintot meghaladó közösségfejlesztési támogatás érkezik Nógrádba

Elérhetőek a Magyar Falu Program első pályázatainak eredményei. Az elsőként meghirdetett kiírásokon 13 milliárd forintot nyertek közösségfejlesztésre települési önkormányzatok és egyházközségek, így több száz fejlesztés indul el országszerte – közölte a kormany.hu. Nógrád megyében összesen tizennyolc önkormányzat és huszonegy egyházközség nyert.

A 3100.hu összesítése szerint a helyi identitás erősítésének céljával 18 nógrádi település valósíthat meg programokat, többek között Dorogháza, Kisbágyon, Mohora vagy Szécsényfelfalu önkormányzatai. Az említett települések a megyei pályázók közül a legmagasabb összegeket tudják lehívni, 20 millió forint körüli támogatásokat. A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése 21 nógrádi faluban valósulhat meg, többek között az ilyen célokra 15 és 21 millió forint közötti összegeket elnyert Diósjenőn, Nézsán, Ságújfaluban vagy Terényben. A nógrádi falvakba összesen több mint félmilliárd forint támogatás érkezik ebben a körben.

A nemzeti és helyi identitástudat erősítése pályázati kiíráson nyertes nógrádi települések: Cserhátsurány, Csitár, Dorogháza, Erdőkürt, Érsekvadkert, Galgaguta, Iliny, Kisbágyon, Kozárd, Kutasó, Magyargéc, Mohora, Nógrádmarcal, Rákóczibánya, Szécsényfelfalu, Szirák, Szuha, Tereske. A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése pályázati kiíráson nyertes egyházközségek és plébániai hivatalok az alábbi településeken valósíthatnak meg beruházásokat: Bér, Berkenye, Bokor, Cserhátszentiván, Diósjenő, Erdőkürt, Felsőpetény, Hollókő, Legénd, Lucfalva, Mátraszele, Mohora, Nézsa, Palotás, Patak, Rimóc, Ságújfalu, Sóshartyán, Szátok, Szügy, Terény.

Mint megtudtuk, az 5000 fő alatti települések önkormányzatainak számára kiírt pályázati felhívás 6 milliárdos keretére országosan 461 nyertes pályázat jutott, a teljes összeget felhasználták. A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázati felhívás 7 milliárdos kerete szintén teljes egészében kimerült, 487 nyertes pályázóval. A kormany.hu közlése szerint jelentős volt a túljelentkezés, ezért a Magyar Falu Program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak majd a helyi közösségek fejlesztésére. Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos az első ilyen döntési lista közzétételét kommentálva hangsúlyozta, a kormány célja a Magyar falu programmal az, hogy javuljon a falvakban élő emberek életminősége.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Komka Péter)