Salgóbányai adótorony – Felfüggeszti az építést és nyitott az egyzetetésre a Magyar Telekom

 

A cég nyitott az egyeztetésre egy minden fél számára elfogadható kompromisszumos megoldás érdekében – olvasható a 3100.hu kérdésére adott válaszukban.

 

Reagálásában a Magyar Telekom Kommunikációs Igazgatóság kifejti: jelenleg a megfelelő színvonalú lefedettség nem biztosítható a cég meglévő bázisállomásairól, ezért Salgóbánya településrészre új bázisállomás telepítése szükséges, hogy ügyfeleik és a város lakói számára jó minőségű szolgáltatást nyújthassanak. Azt írták, hogy a helyszíni vizsgálatkor kiderült, hogy megfelelő elhelyezkedésű és magasságú meglévő építmény nem található a környéken, így a minőségi szolgáltatás biztosítása érdekében egy optimális magasságú adótorony építése szükséges. A kiválasztott helyszín megfelel a vele szemben támasztott technikai, műszaki, környezetvédelmi és jogszabályi feltételeknek, ezért elindult rá a tervezési és engedélyeztetési eljárás – ismertette a Magyar Telekom.

Azonban az engedélyeztetési eljárás során felmerült vélemények és tiltakozások miatt a Magyar Telekom az építést felfüggeszti, és nyitott az egyeztetésre egy minden fél számára elfogadható kompromisszumos megoldás érdekében

– közölte a cég Kommunikációs Igazgatósága.

 

Mint arról korábban már beszámoltunk: a beruházás ellen – legalábbis a megismert formájában – civilek, turisztikai szakemberek és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata is tiltakozását fejezte ki. Salgótarján Közgyűlése tegnapi ülésén egy olyan határozatot is elfogadott, mely a torony megépítését ellenzi, illetve a Helyi Építési Szabályzat módosításának megvizsgálását is kitűzi.

Minden szereplő hangsúlyozta, hogy nem a beruházás és a szolgáltatási színvonal javítása ellen érvelnek, hanem egy olyan beruházás megvalósítását látnák elfogadhatónak, mely nem rombolja Salgóbánya környéke és a medvesi térség táji értékeit.

A civilek tiltakozásuknak online petíció formájában adtak hangot, melyet több százan írtak alá, de a salgóbányai lakosok körében megvalósult papír alapú aláírásgyűjtés íveire is több mint száz, a beruházást jelenleg tervezett formájában elutasító szignó kerül.

 

Kiemelt fotó: A torony látványterve északról nézve (Forrás: A Magyar Telekom Nyrt. által a Salgótarján, 12190 hrsz. alatti ingatlanra telepíteni kívánt távközlési adótoronyra /bázisállomás/ vonatkozó, a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet szerinti előzetes vizsgálati eljárás dokumentumcsomagjának melléklete)