Felcsendül a klasszikus zene a közterületeken – Salgótarjánban is elindul a Térzene Program

Országos köztéri koncertsorozat indult a Zene Világnapján a kultúráért felelős államtitkárság kezdeményezésére – közölte a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója kedden Szegeden. Szamosi Szabolcs elmondta, hogy a kezdeményezés célja, hogy a komolyzenét népszerűsítsék, de nemcsak a koncerttermekben, hanem a köztereken, közintézményekben is, az emberekhez minél közelebb víve azt.

A kulturális államtitkárság kezdeményezésére indult programban mostantól minden ötezer lakosnál nagyobb városban rendszeresen találkozhatnak majd az emberek a klasszikus zenével hétvégente, a település központjában, a templom előtti téren vagy éppen magában a templomban – közölte az igazgató. Szamosi Szabolcs azt is hozzátette: a Tér-zene koncertek az előttünk álló egy évben 278 települést érintenek majd országszerte.

A klasszikus zene jótékony hatásait kutatások sora igazolja, ennek ellenére csak egy szűk réteghez jut el a hangversenytermekben felcsendülő zene varázsa. Ezen akar változtatni az EMMI kultúráért felelős államtitkársága egy új, komolyzenei program létrehozásával – közölte a minisztérium. Tájékoztatásuk szerint a Térzene Programban a hazai zeneművészeti szervezetek éves szinten 5030 hangversenyt szerveznek majd a hagyományos programok mellett, ezen belül 2224 köztéri, 556 egyházi és 2250 ifjúsági koncert megvalósítására törekszik a tárca.

A programsorozat nyitó hétvégéjén Nógrád megyében is lesznek köztéri koncertek. Szombaton két helyszínen is fellép az Artisjus-díjas Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes. Először Salgótarjánban, a Fő téren 10 órai kezdettel hallhatják az érdeklődők és a járókelők a klasszikus rézfúvós kvintett irodalmi betétjei mellett saját átirataikat, valamint a számukra komponált darabokat. Szintén szombaton, 11:30-tól Pásztón, a Francia Tagozat előtti téren is felcsendülnek a dallamok.

 

MTI nyomán / Kiemelt illusztrációs fotó: A Lituus Rézfúvós Együttes térzenei koncertje Egerben (Fotó: Filharmónia Magyarország | Facebook)