Fekete Zsolt: temérdek dolog van még hátra, de a fejlődés jelei már láthatóak és érezhetőek

Salgótarján várossá nyilvánításának 97. évfordulója alkalmából tartottak díszünnepséget vasárnap este a József Attila Művelődési Központban. Itt adták át a városi kitüntető címeket és díjakat, illetve a Nógrád Megyei Népművelők Egyesülete által alapított Kerekes László-díjakat is. Hagyományosan az eseményen tartotta évértékelőjét Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere.

 

Épül a jövő, stabil a működés

Fekete Zsolt kiemelte: az önkormányzathoz tartozó cégek és intézmények tavaly is jó színvonalon látták el munkájukat, ahol becsúszott egy-két hiba, ott pedig igyekeztek korrigálni. A polgármester méltatta a múzeum, a könyvtár, az óvodák működését, míg a geopark eresztvényi látogatóközpontjában zajló folyamatokat “valósággal európainak” nevezte. Kitért a korábbi Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. szétválására is, melynek eredményeképpen létrejött a profiltisztán a színházzal foglalkozó Zenthe Ferenc Színház Nonprofit Kft., illetve a további feladatokat továbbvivő Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. Fekete Zsolt kiemelte: a színház kiemeltté minősítése méltán tölthet el büszkeséggel minden salgótarjánit, a másik cég esetében pedig már most érezhető annak pozitív hatása, hogy nagyobb figyelem tud irányulni a többi területre.

Összességében elmondható a 2018-as év vonatkozásában, hogy az önkormányzat intézményei és cégei felelős gazdálkodás mellett jó színvonalon működtek. A költségvetést stabilizáltuk, rendkívüli állami támogatás nélkül is biztonságosan zártuk az évet. Ez közel sem jelenti azt, hogy elértük az önfenntartó város szintet, de jó úton járunk felé – mondta Fekete Zsolt.

Az ünnepség a várossá nyilvánítás mellett hagyományosan a magyar kultúra előtti főhajtást is jelentett. Ady Endre halálának századik évfordulóján a költőre is emlékeztek egy irodalmi összeállítással, Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, továbbá hét salgótarjáni középiskola diákjainak közreműködésével. Fekete Zsolt beszédében kitért rá: Kölcsey Ferenc 196 évvel ezelőtt, január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát, és 30 éve, hogy ennek emlékére ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját. “Fiatal ünnep ez, de annál tökéletesebb ahhoz, hogy önvizsgálatot tartsunk” – mondta, felvetve a kérdést, miért van az, hogy más nemzetek nálunk rövidebb történelemmel, átvett hagyományokkal ezerszer büszkébbek önmagukra? A polgármester szerint sokszor “nem vagyunk képesek észrevenni ezerszáz éves értékeinket, erősségeinket, pedig ezeket nekünk kell legjobban ismernünk, nekünk kell legjobban elismernünk, nekünk kötelességünk ápolni, és nekünk kötelességünk továbbadni.”

Fekete Zsolt hosszan beszélt arról, hogy a város rendelkezésére bocsátott TOP-forrásokból meghatározott feladatokra és célokra lehet költeni. Véleménye szerint rengeteg olyan fejlesztést valósítanak meg ebből a keretből, amelyek a szolgáltatási színvonal emelkedését eredményezik a városban. Ez amellett, hogy fontos az itt élőknek, fontos az érdeklődő befektetőknek is – emelte ki.

 

Onkológiai központ, megújuló piac, energetikai korszerűsítések

Kormányhatározat rögzíti az onkológiai központ megépítését, valamint az úgynevezett egyházi csomagból megújul a főplébánia templom és annak környezete – ismertette a Modern Városok Programon belül idén elinduló beruházásokat Fekete Zsolt. Hozzátette, hogy belátható időn belül hátralevő fejlesztések lesznek még többek között a piac felújítása, a gyermekmúzeum és két újabb orvosi rendelő kialakítása, valamint a könyvtár és a Gerelyes Endre Művelődési Ház energetikai korszerűsítése is.

Ez mind azt mutatja, hogy Salgótarján immár nem leépül, hanem épül. Temérdek dolgunk van még hátra, de bátran állíthatom, hogy a fejlődés jelei már láthatóak, érezhetőek. (…) Lépésenként haladunk. Olyan apró lépésről beszélek, mint hogy elkezdtek ismert üzletláncok betelepülni a városba a vásárlók nagy örömére, és az érdeklődés folyamatos más cégek részéről is. Az ingatlanárak Salgótarjánban a legtöbb helyen megduplázódtak a három évvel ezelőtti árakhoz képest. Ezek a hétköznapi dolgok máshol természetes körülmények, ám Salgótarjánban igenis a fejlődés jelei. A feladatunk pedig az, hogy tovább menjünk ezen az úton. (…) Salgótarjánt nem kell kitalálni, Salgótarján ki van találva. Végrehajtani kell, ezen dolgozunk nap mint nap. Jövőt építünk Salgótarjánnak, gyermekeinknek, unokáinknak. Ez a feladatunk, ez a szívügyünk.

 

Párhuzamos valóság

A városvezető arról is beszélt, tavaly néha úgy érezte, mintha párhuzamos világokban élnénk egyszerre. Véleménye szerint vannak ugyanis, akik számon kérik rajtuk az együttműködési képességet, miközben az önkormányzat által elért eredményeket a magukénak állítják be. Kiemelte, hogy egyeztettek a fontosabb ügyekről a helyi ellenzékkel és az országgyűlési képviselőkkel is, ami véleménye szerint jól is működött.

Az ellenzéki jelzéseknek és kéréseknek szinte minden esetben maradéktalanul eleget tettünk, nemes egyszerűséggel azért, mert számunkra ez is az együttműködés része, és ez továbbra is így lesz, függetlenül attól, hogy mindnyájan érezzük már idejekorán, hogy választási év van. Mert a mi értékrendünk azt diktálja, hogy a város az első, nem pedig az egyéni érdekek.

Fekete Zsolt hozzátette, hogy csapatot hirdetett három éve, mely csapatot – ahogyan a várost is – ő vezeti, ezt az egységet a “rosszindulatú és hazug személyeskedés ellenére három év alatt sem sikerült megbontani”.

 

Sokan írták és írják le Salgótarjánt

Záró gondolatában Fekete Zsolt kitért arra, hogy sokan írták és írják le Salgótarjánt, sokan tartották úgy, hogy Salgótarjánt kikormányozni szorult és nyomorú helyzetéből lehetetlen vállalkozás. A polgármester az őt vezérlő idézettel reagált: előbb csináld azt, ami szükséges; utána azt, ami lehetséges; és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen.

Engem ez vezérel utamon, és szent meggyőződésem, hogy Salgótarján meghatározott célokkal, átgondolt stratégiával, kemény munkával, lépésről lépésre képes felzárkózni az elmúlt évtizedek leszakadásából. Az igaz, hogy mi nem írunk erről oldalakat, nem beszélünk erről órákat. Mi csináljuk. Salgótarján épül. Boldog 97. születésnapot Salgótarján!