Fekete Zsolt: jövőt építünk Salgótarjánnak

Salgótarján várossá nyilvánításának 96. évfordulója alkalmából tartottak díszünnepséget szombat este a József Attila Művelődési Központban. Itt adták át a városi kitüntető címeket és díjakat, illetve a Nógrád Megyei Népművelők Egyesülete által alapított Kerekes László-díjakat is. Hagyományosan az eseményen tartotta évértékelőjét Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere.

Fekete Zsolt beszédének elején úgy fogalmazott: salgótarjániként különösen szeretjük azt elhinni, hogy mennyire rossz nekünk. “De ha elővesszük azt a képességünket, hogy meglássuk a szépet, meglássuk a jó dolgokat, amikre igenis büszkék lehetünk, akkor le fogjuk tudni győzni azt a depresszív hangulatot, ami bizony a városunk határain kívülre is sugárzik” – tette hozzá, pozitív példaként felhozva például a Novohrad-Nógrád Geopark fejlődését, kialakított programkínálatát vagy a salgótarjániak által elért sporteredményeket. “Továbbra is mélyen hiszem, hogy van mire, hogy van kire büszkének lennünk itt Salgótarjánban, és ennek ellenkezőjéről engem senki nem tud meggyőzni” – emelte ki a polgármester.

Fekete Zsolt évértékelőjét úgy folytatta: 2016-ban terveztek és “megrendelték az alapanyagot”, tavaly pedig elkezdtek építkezni, “jövőt építeni Salgótarjánnak”. Az eredmények között sorolta a felújított óvodákat és a folyamatban lévő ilyen beruházásokat, melyek eredményeképpen 2019 végére a város minden óvodája megújul majd. A legfontosabb eredmények között említette az Óbudai Egyetem tavaly Salgótarjánban indított felsőfokú szakképzését és az idén induló főiskolai alapképzést. Beszélt az útfelújításokról, a Nagymező út és a Kálmán Imre út közötti területen a csapadékvíz-elvezetés megoldásáról, a zagyvarónai Bátki József Közösségi Ház felújításáról (ahol az utolsó simításokat végzik).

“Ez csupán néhány jelentős eredmény a sok közül. A kollégák gőzerővel dolgoztak a benyújtandó pályázatokon, ennek köszönhető, hogy idén még nagyobb tempóban és még látványosabban fog zajlani az építkezés Salgótarjánban” – jelentette ki Fekete Zsolt.

Ismertette: idén megkezdődik a Beszterce tér teljes körű felújítása; a Csokonai út felújítása közmű-kiváltással, illetve járda és buszmegállók megújításával; megújulnak a Karancs, Bányász, Aknász utak; orvosi rendelőt alakítanak ki a Vásártéren és az Acélgyári úton; nyáron energetikai korszerűsítést kap az uszoda; a Garzonházak 1-es épületének felső 4 emeletén júniusig elkészülnek a szálláshelyként funkcionáló apartmanok; teljesen felújítják a piacot.

 

 

“Habár a miniszterelnök pár héten belülre ígérte Modern Városok Program fejlesztéseinek előkészítésére szánt 1 milliárd forintot, az sajnos csak decemberben, vagyis 9 hónap elteltével érkezett meg. De nem panaszkodunk, hanem teljes erőbedobással dolgozunk, és bízunk abban, hogy mielőbb hasznosíthatóvá válnak a régi, romos iparterületeink, megindul a nagyobb léptékű fejlődés a helyi turizmusban, hogy kialakíthatjuk Salgótarján 21. századi belvárosát és elkezdhetjük építeni a sportturizmust a Besztercén és az Öblös-pályán létre hozandó sportkomplexumokkal.” – folytatta Fekete Zsolt.

Úgy fogalmazott, a program fejlesztéseinek tempója nem rajtuk múlik, helyben mindent megtesznek azért, hogy minél hamarabb megkezdődhessenek az építkezések. A polgármester kijelentette, hogy ha a Modern Városok Program elemei megvalósulnak, az hatalmas lendületet fog adni Salgótarján gazdaságának, “erre pedig ebben az országban Salgótarjánnak van a legnagyobb szüksége”.

Fekete Zsolt kiemelte, hogy az “Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk” ösztöndíjprogram keretében soha annyi fiatallal nem kötött szerződést az önkormányzat, mint 2017 őszén. Ez az az ösztöndíjprogram, ahol a felsőoktatásban tanuló diák vállalja, hogy diplomaszerzést követően Salgótarjánban helyezkedik el, egy őt fogadó cégnél vagy intézménynél. Ehhez a majdani munkáltató cég vagy intézmény szándéknyilatkozata is szükséges, az önkormányzat pedig havi ötvenezer forintot biztosít a diák tanulmányaihoz. A korábbi gyakorlat szerint évi 6-8 diákkal kötött támogatási szerződést az önkormányzat, 2017-ben 17 fő új ösztöndíjassal bővült a támogatottak köre.

 

 

Fekete Zsolt úgy fogalmazott: “nem hallgathatjuk el kudarcainkat sem, bár szerencsére ebből nem volt sok 2017-ben”. Ezek között a Family Center ügyét hozta példaként, melyről bár a polgármester is bejelentette, hogy megépül majd a bevásárlópark, a 2007-ben indult történet végül úgy ért véget, hogy nem történt semmi.

“Higgyék el, nálam jobban senki nem szeretné, hogy a salgótarjáni lakókat színvonalas üzletek, kereskedelmi- és szolgáltató egységek szolgálják ki. Bár heti szinten kerestem a beruházó cég ügyvezetőjét, megválaszolatlan marad az a kérdés, hogy miért nem építették meg határidőre a bevásárló parkot” – ismertette, hozzátéve azt is, hogy ugyanakkor szerencsére van érdeklődés különböző üzletláncoktól és az önkormányzat is keresi a kapcsolatot a jobb nevű boltokkal.

A városi költségvetésről szólva Fekete Zsolt elmondta: 2017-ben az önkormányzat cégei és intézményei a feszített gazdálkodás mellett is jó színvonalon, kielégítően működtek. Teljesült a költségvetés, “habár ehhez továbbra is szükség volt rendkívüli állami támogatásra, és látható, hogy az elkövetkező pár évben is elengedhetetlen lesz az állam segítsége”. A városvezetés célja azonban továbbra is az, hogy a fejlesztések megvalósulását követően előbb-utóbb elérjék azt a szintet, hogy Salgótarján költségvetése ne szoruljon rendkívüli állami támogatásokra.

Én arra szerződtem két éve, amikor Salgótarján lakói polgármesterré választottak, hogy a város fejlődése érdekében végzett munkámmal kikormányozzuk Salgótarjánt a gödörből. Két év mérlege után elmondhatom, jól haladunk, de bőven van még tennivalónk.

A polgármester beszédében kitért a várossá nyilvánítás 95. évfordulója alkalmából megtartott emlékévre és a város kulturális életére is. Elismeréssel szólt a Nógrád Táncegyüttes és a Zenthe Ferenc Színház sikereiről, majd végül gratulált az idei év díjazottjainak, “akiknek Salgótarjánhoz való kötődése olyan szellemi, erkölcsi és tettekkel is bizonyított elkötelezettség, amely messze túlmutat a mindennapokon”.