Fekete Zsolt is tagja az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok szövetségének

Ismét Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét választották a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnökévé – közölte a kaposvári polgármesteri hivatal az MTI-vel. A közlemény szerint a szövetség hétfőn Budapesten ülésezett.

A tagok egyhangúlag döntöttek az újjáalakuló elnökségről, társelnöknek Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét választották, Kósa Lajos a jövőben is tiszteletbeli elnöke lesz a szövetségnek. A szervezet tagjai Szita Károly kezdeményezését támogatva arról is döntöttek, hogy megerősítik a klímavédelem iránti elkötelezettségüket – tudatta a kaposvári polgármesteri hivatal.

A szövetség és általa a megyei jogú városok a jövőben is aktív szerepet akarnak vállalni a klímavédelemben, ezért csatlakoztak az Under 2 nemzetközi klímavédelmi együttműködéshez, azzal a vállalással, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátásukat. Ezt – az előző évek munkáját folytatva – környezettudatos fejlesztésekkel és az erőforrásokkal megfontoltan gazdálkodó városok kialakításával szeretnék lehetővé tenni. Szita Károly korábban megfogalmazta: a hazai nagyvárosok az elmúlt években élharcosai voltak a klímavédelemnek. Fontos, hogy a korábban megfogalmazott célok támogatói ne csak a már elkötelezett eddigi településvezetők legyenek, hanem azok is, akik az októberi helyhatósági választásokon újonnan nyerték el a polgárok bizalmát – emelte ki Szita Károly.

Az MJVSZ hivatalos ülésén túl, szintén hétfőn tíz megyei jogú város polgármestere kötött (informális) szövetséget. Botka László, Szeged város polgármestere közösségi oldalán azt írta: közös értékek és stratégia mentén az a céljuk, hogy Magyarország igazságos, szolidáris és szabad otthona legyen minden magyarnak. A tagok ellenzéki polgármesterek: Dunaújváros (Pintér Tamás), Eger (Mirkóczki Ádám), Érd (Csőzik László), Hódmezővásárhely (Márki-Zay Péter), Miskolc (Veres Pál), Pécs (Péterffy Attila), Szeged (Botka László), Szombathely (Nemény András) és Tatabánya (Szücsné Posztovics Ilona) vezetői mellett Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is tagja lett a szövetségnek.

A szövetség polgármesterei között egyaránt vannak függetlenként és pártpolitikusként megválasztottak is, de mindannyian ellenzéki összefogás jelöltjeként lettek/maradtak városvezetők. Botka László miután ötödször is polgármesterré választották őt a szegediek, nem az MSZP, hanem az Összefogás Szegedért Egyesület frakciójába ült be, majd október végén ki is lépett a szocialista pártból. Fekete Zsolt és Nemény András az MSZP, Pintér Tamás és Mirkóczki Ádám a Jobbik politikusai.

Péterffy Attila a szövetség létrehozásával kapcsolatban közölte: abban egyeztek meg, hogy közös értékek és stratégia mentén dolgoznak együtt a jövőben. Megállapodtak abban is, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségében a – társelnöknek választott – pécsi polgármester képviseli majd ezen tíz város érdekeit.

Azt, hogy a tízszereplős együttműködésnek a közös érdekérvényesítésen túl vannak-e további céljai is, egyelőre nem tudni.

 

Kiemelt fotó: A szövetséget között ellenzéki városvezetők (Fotó: Botka László | Facebook)