Fekete Zsolt: felül kell emelkednünk a nézetbeli különbségeken

István király uralkodásának ereje éppen abban rejlett, hogy nélkülözte az öncélúságot. Sőt, ellenkezőleg: biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak – mondta ünnepi beszédében Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere augusztus 20-án, a Szent István téren rendezett megemlékezésen. A városvezető úgy fogalmazott:

Felül kell emelkednünk a nézetbeli különbségeken, el kell tüntetni a szakadékokat, mérsékelni kell a megosztottságot. Mert csak így haladhatunk előre. A társadalom csak így tud fejlődni. És mert csak így tehetjük jobbá ezt az országot, és városunkat Salgótarjánt is.

A polgármester Szent Istvánt intelmeiből idézve zárta beszédét. “Tartsd mindig eszedbe, hogy minden ember azonos állapotban születik és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség. Ez Szent István üzenete, fogadjuk meg” – fogalmazott Fekete Zsolt.

Az ünnepi eseményen adták át a tavaly alapított, Bobál Gyuláról elnevezett önkormányzati sajtódíjat, miután erre a világjárvány miatt március 15-én nem volt lehetőség. Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a nyomtatott és az elektronikus sajtó területén huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő szakmai színvonalú tevékenysége elismeréseként “Salgótarján Bobál Gyula Sajtódíja” elismerésben részesítette a 3100.hu alapítóját, Kéri Istvánt.

A ünnepség részeként közös imádság hangzott el Németh Judit református lelkésztől és Varga András római katolikus esperestől. Varga András felidézte azt a 30 évvel ezelőtti napot, amikor II. János Pál pápa a Hősök terén mutatott be szentmisét. Idézett a szentatyától, aki szerint a királynak az a hivatása, hogy az egész nemzet közös javának első szolgája legyen. Így fogalmazott:

István király rakta le házaitok alapjait. Ezt a házat ezer évvel ezelőtt őseiteknek építette, rajtuk keresztül a magyarok minden nemzedékének. (…) Éppen az evangéliumbeli hegyibeszéd igazsága az a szilárd alap, amelyre nagy királyotok a nemzetet építette – idézte Varga András II János Pál pápát, s így folytatta: adjunk hálát a mindenható Istennek ezért az alapért, mert ennek a nemzetnek a háza, a magyar történelem háza sziklára, nem pedig homokra épült.

Az ünnepi műsort a Nógrád Táncegyüttes és a Zenthe Ferenc Színház művészei adták, az esemény koszorúzással zárult.

 

Kiemelt fotó: Fekete Zsolt polgármester a salgótarjáni, augusztus 20-i ünnepségen (Fotó: Gyurkó Péter)