Fekete Zsolt: “Én látom és hiszem, hogy Salgótarján jövője a derű lesz”

(Fotó: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)

A koronavírus-járvány miatt rendhagyó formában rendezték meg szerda este a már hagyománnyá vált díszünnepséget a József Attila Művelődési Központban, Salgótarján várossá nyilvánításának 99. évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Bár a nézőtér ezúttal üres maradt, a városlakók az eseményt élőben követhették a Salgótarjáni Városi Televízió közvetítésében. A rendezvényt a Nógrád Táncegyüttes műsora nyitotta meg, majd Fekete Zsolt polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait, aki egyben az elmúlt évet is értékelte.

Fekete Zsolt szerint különös és fájó érzés, hogy nem ünnepelhettek teltházzal, mint ahogy azt sok éven át megszokhattuk. Mégis, közel érezte magát a salgótarjániakhoz, hiszen a televízió segítségével élőben oszthatta meg a közös ügyek alakulását. Egy évvel ezelőtt, ezen a napon még senki sem sejtette, milyen nagyot fordul a világ – mondta, hozzátéve, hogy minden ember, család, közösség élete egy csapásra megváltozott tavaly márciusban. A járványhelyzet alatt az emberéletek megóvása lett a legfőbb feladat, így a kormányok intézkedései elsődlegesen arra irányultak, hogy a járvány terjedésének lassításával a kórházba kerülő betegeket biztonsággal el tudják látni.

Véleménye szerint, miközben hasonló célokat sugall a kormányzati kommunikáció, a döntések igazságossága gyakran megkérdőjelezhető. A járvány, illetve ezzel összefüggésben a kormány döntései erősen befolyásolják az önkormányzat működését, a város mindennapjait. 2020-at úgy kezdték el, mint bármely más évet: összeállították a szokásos, takarékos gazdálkodási elvek mentén a költségvetést úgy, hogy az önkormányzat által nyújtott közszolgáltatások kielégítőek legyenek a tarjániak számára – ismertette.

Március 11-én azonban veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, melynek következtében mindenki élete átrendeződött, így az önkormányzaté is.

Mind tavasszal, mind a második hullám alatt olyan intézkedéseket hoztak, amelyek a városlakok egészségbiztonságát szolgálták – több esetben a kormányt is megelőzték a korlátozásokkal – fogalmazott a városvezető. Hozzátette: igyekeztek megelőzni a nagyobb csoportosulások kialakulását, emellett pedig segítséget nyújtottak azoknak, akiknek a helyzet miatt erre a legnagyobb szükségük volt. A járvány elleni védekezés súlyos összegekbe került, a bevételek pedig elmaradtak a várakozásoktól. A polgármester elmondta: a kormány már tavaly is nagy összeget vont el az önkormányzatoktól, idén ezek az elvonások még nagyobb mértékűek lesznek, emiatt pedig újra kellett tervezni a város költségvetését.

Bár a sikernek mindig sok gazdája van, rengeteg tárgyalás és egyeztetés következtében sikerült elérnem, hogy a kormány a tavalyi évben összesen 482 millió forint rendkívüli támogatást nyújtott, ezzel kompenzálva az elvonások és a bevételkiesés egy részét – fogalmazott Fekete Zsolt.

(Fotó: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)
(Fotó: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)

Meglátása szerint bár már a feszített költségvetésükkel is stabilizálták a város helyzetét, ez a segítség lehetővé teszi, hogy az idei költségvetést is – további szigorításokkal ugyan – biztonsággal tartani tudják. Azzal kell számolni ugyanis, hogy az adóbevételek elmaradnak a várakozástól, mindeközben pedig emelkednek a szociális típusú kiadások – sorolta. A polgármester kifejtette: a helyi adóbevételekből olyan közszolgáltatásokat finanszíroznak, mint a tömegközlekedés, a köztisztaság biztosítása, a hulladékgazdálkodás. Hangsúlyozta, hogy mindezeken nem eshet csorba, így azon dolgoznak, hogy a salgótarjániak komfortérzete javuljon, de lehetőleg ne romoljon.

A tömegközlekedés csillagászati összegekbe kerül – fogalmazta meg, a városvezető ezért bírálta az állami tulajdonú, monopol helyzetű volán áremelését 600 millió forint feletti éves összegre, miközben az önkormányzatoknak megtiltotta a szolgáltatási díjak emelését a kormány.

Idén is egyensúlyos és stabil költségvetést tervezünk, ehhez pedig folyamatosan tárgyalunk a kormányzat szereplőivel a lehetséges támogatási formákról, mert a jelenlegi helyzetben önerőből nem megy – összegezte az önkormányzat pénzügyi helyzetét a polgármester.

Fekete Zsolt beszédében hangsúlyozta: 2020-ban még kiemeltebb volt az egészségügy és a szociális szféra szerepe, az itt dolgozókra hárult a legtöbb feladat. A veszélyhelyzet ideje alatt nagyon sok segítségre szorulót kellett bevonni a szociális ellátásba, ezért tavaly az önkormányzat jutalomban részesítette a szociális területen dolgozókat. A járvány ideje alatt további védőfelszereléseket is beszereztek, szájmaszkot juttattak el minden háztartásba, a rászorulóknak pedig tartós élelmiszerrel segítettek.

Elismeréseket adtak át Salgótarjánban a várossá nyilvánítás 99. évfordulóján

Salgótarján várossá nyilvánításának 99. évfordulója – és a Magyar Kultúra Napja – alkalmából tartottak díszünnepséget szerdán kora este a József Attila Művelődési Központban. A koronavírus-járvány miatti rendezvénytilalom értelmében nézők nem lehettek jelen a színházteremben, a díszünnepséget a városi televízió képernyőjén keresztül követhették az érdeklődők.

Az elmúlt évben a korlátozások miatt a közönségszolgáltatások javarészt elmaradtak, a kulturális intézményeket be kellett zárni, és a sportlétesítményekbe sem volt szabad a bejárás. Az év nagy részében rendezvénytilalom volt, a civil szervezetek jelentős része elhalasztotta összejöveteleiket, rendezvényeiket. Bár ilyen szempontból 2020 eseménytelen év volt, a polgármester bízik benne, hogy legkésőbb a nyáron újra találkozhatunk nagyobb rendezvényeken, koncerteken, színházi és más közösségi eseményeken.

A polgármester szerint a járvány az építkezéseket, fejlesztéseket is befolyásolta, így végül nem tudtak a tervek szerint haladni. Idén azonban tovább épül Salgótarján: megkezdődik a könyvtár korszerűsítése, elkezdődhet a piac felújítása, és elkészülnek a Dornyay Turistaház megújulásához szükséges tervek. Megkezdődik tovább a kerékpárút negyedik ütemének építése, átadnak két korszerű orvosi rendelőt, és a járványhelyzettől függően végre megnyithatja kapuit a játszóház is. Az önkormányzat bízik benne, hogy a Modern Városok program fejlesztései kapcsán a kormány betartja vállalásait, és az Onkológiai Központ kialakítása, valamint a Főplébánia és környékének felújítása mellett a többi fontos projekt is tovább haladhat. Ilyen a Tóstrand és környékének teljes megújulása, illetve egy turisztikai csomag létrehozása, mellyel kapcsolatban a tárgyalások már zajlanak.

A turisztikai fejlesztések azért is fontosak, mert tudják, hogy minden itt lakó büszke arra a természeti környezetre, mely a várost övezi.

A polgármester szerint minderre építeni kell, és meg kell mutatni a megyeszékhelyben rejlő szépségeket. Ezért döntöttek a turisztikai feladatok átszervezéséről, valamint arról, hogy az erőforrásokat Salgótarjánra összpontosítják – így a város a Novohrad-Nógrád Geopark részeként, egy új turisztikai márkaként jelenik majd meg a tervek szerint.

Egy híján száz

Egy vasárnap délután felmentem Salgóra a várba. Amikor onnan körülnéztem, kimondhatatlan örömömre messze északon, az ég peremén – és egészen tisztán – megláttam a Magas-Tátrát. /Az én Tátrámat, melynek akkor még nem, de azután 1926-ban valamennyi 129 csúcsát megmásztam./ Akkor határoztam el, hogy én – ha megválasztanak – itt maradok, tehát megpályázom az állást és időnként fel-feljövök ide a Salgóra, hogy itt további munkámhoz erőt meríthessek.

Fekete Zsolt elmondta, idén sok egyéb más feladat mellett felkészülnek arra is, hogy jövőre méltóképp ünnepelhessük Salgótarján centenáriumát. Szerinte a legfontosabb, hogy tanuljunk az elmúlt évből, melynek emlékéből ő maga lehetőségként tekint a jövőre. A kihívások erővel és hittel töltik fel az önkormányzatot, ami veszi is az akadályokat.

Ha egy pillanatra be is borult az egész világ felett az ég, én látom és hiszem, hogy Salgótarján jövője a derű lesz. Mert akárhogy is van, szeretjük ezt a kisvárost, és mindenki azon munkálkodik, hogy az itt élő közösségnek is jobb legyen – fogalmazott a megyeszékhely első embere.

Kiemelte továbbá, hogy a ma este díjazottjai, az ő életművük, mindennapi munkájuk a példa, a válasz. A polgármester végül köszönetet mondott minden salgótarjáni dolgozónak, hogy munkájukkal hozzájárultak a biztonságos, nyugodt, kiszámítható hétköznapokhoz. Egyben mindenkinek azt kívánta, hogy 2021-ben végre visszatérhessünk megszokott életünkhöz, szabadságunkhoz.

A polgármester beszédét követően átadták a városi kitüntető címet és díjakat, a díszünnepség pedig a Szózat hangjaival zárult, melyet Franczuz Erika, a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának pedagógusa adott elő.

 

Kiemelt fotó: Fekete Zsolt polgármester évértékelője a Salgótarján várossá nyilvánításának 99. évfordulója és a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett díszünnepségen (Fotó: Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata)