Fekete Zsolt: az aradi vértanúk az összefogás, az alázat, a kitartás és a hűség mintaképei

Az Aradon kivégzett 13 honvédtábornok és az első felelős magyar kormány miniszterelnöke, Batthyány Lajos előtt tisztelgő kegyeleti helyen, a somoskői Váralja Emlékparkban rendezték a salgótarjáni, városi megemlékezést október 6-án.

Fekete Zsolt beszédében úgy fogalmazott: történelmünk egyik legszomorúbb, de legnagyobb hatású eseménye az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni megtorlás. Miután az aradi vértanúkról egyesével, röviden megemlékezett, Salgótarján polgármestere kiemelte: nem csak nevek, hanem teljes élettörténetek; katonák, hősök, emberek voltak az aradi tizenhármak, akik életüket áldozták Magyarországért, a szabadságért, értünk.

Többen a magyar nyelvet sem beszélték, de felesküdtek az alkotmányra, a népre, a hazára, de legfőképp a szabadság eszményére – fogalmazta meg a polgármester, hozzátéve, hogy az aradi vértanúk az összefogás, az alázat, a kitartás és a hűség mintaképei, emléküknek sosem szabad halványulnia.

Az esemény Batthyány Lajos mellszobránál koszorúzással zárult. A megemlékezésen részt vettek a salgótarjáni Szarvas család tagjai is, akik Knézich Károly honvéd vezérőrnagy, aradi vértanú egyenes ágú leszármazottai.

 

3100.hu kiemelt fotó: Fekete Zsolt polgármester az aradi vértanúk emléknapján rendezett megemlékezésen, a somoskői Váralja Emlékparkban