Fejlesztéspolitikai konzultáció indul Kelet-Nógrádban

3100.hu Fotó: Farkas Attila, Becsó Zsolt, Skuczi Nándor és Nagy-Majdon József

Fejlesztéspolitikai konzultációt indít Kelet-Nógrádban a választókerület fideszes országgyűlési képviselője: Salgótarján, Bátonyterenye és Pásztó háztartásaiba online felületen is megválaszolható kérdőívet juttatnak el, és a térség 44 községében is egyeztetnek a tervezett projektekről.

Becsó Zsolt szerdai salgótarjáni sajtótájékoztatóján elmondta: a lakosság megkérdezésével hozzák meg a végső döntéseket, ezért indítják a konzultációt annak a több mint 50 milliárd forintnak a felhasználásáról, amit a kormány ítélt meg Nógrád megyének. Egy decemberi kormányhatározat értelmében Nógrád Megye Önkormányzata 41 milliárd 130 millió, Salgótarján megyei jogú város pedig 9,2 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre – tette hozzá a politikus. Kérdésünkre a politikus megerősítette; az említett, helyi hatáskörbe utalt források nagyságrendjét kormányhatározat rögzíti. Ebben nagyságrendi változás nem következhet be, azt esetlegesen – minimális mértékben – csak a forint és az euró árfolyama tudja módosítani, mivel euróban megadott források forintosítását takarják az összegek.

Úgy fogalmazott: Nógrád megye a kormányzat részéről arra a polcra került, amit már “nagyon régen szerettünk volna elérni”,

[highlight background=”#ff6600″ color=”#fff”]   Nógrád megye települései történelmi lehetőség kapujában állnak.   [/highlight]

A kormány figyelembe vette a megye hátrányos helyzetét, ennek köszönhetően megyei összevetésben egy főre vetítve Nógrád kapta a legnagyobb forráslehetőséget, 255 ezer forintot – fűzte hozzá. Jelezte: ez magasabb, mint amennyit Baranya, Csongrád, Fejér, Győr-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Zala megyének ítéltek meg. Tájékoztatása szerint hasonló a helyzet Salgótarján esetében, ott mintegy 250 ezer forint az egy főre eső támogatás. Salgótarján nagyobb forrásokkal rendelkezik, mint Dunaújváros, Nagykanizsa vagy Szekszárd, körülbelül akkora forráslehetőséget kapott, mint a 60 ezer lakosú Hódmezővásárhely – mondta Becsó Zsolt. Hangsúlyozta: a két stratégiai cél a gazdaságélénkítéshez, foglalkoztatásbővítéshez szükséges helyi feltételek, illetve az életminőség feltételeinek javítása.

Salgótarjánban, Bátonyterenyén és Pásztón – a kérdőívek eljuttatása mellett – márciusban összesen tíz fórumot hívnak össze, emellett az országgyűlési képviselő a térség 44 községben is egyeztet. Április 8-án Bátonyterenyén tartják a záró-értékelő fórumot. Ez összhangban van a Nógrád Megye Önkormányzata által koordinált tervezési folyamattal – mondta Becsó Zsolt.

Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), Bátonyterenye polgármestere a sajtótájékoztatón a két városrészt összekötő út megépítését és az ipari park bővítését nevezte prioritásnak, de mint mondta, a kérdőíven szerepel majd többek között, hogy szeretnék-e a lakók a maconkai horgászparadicsom fejlesztését.

Pásztón is a munkahelyteremtést emelte ki Farkas Attila (Fidesz-KDNP) alpolgármester. Hozzátette, mivel nincs ipari parkjuk, a város északi részén iparterület kialakítását tervezik, de a tervek között van kerékpárút kialakítása is.

Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a megyei önkormányzat elnöke mindezt azzal egészítette ki, hogy Nyugat-Nógrádban, a szécsényi, balassagyarmati és rétsági járásokban is megkérdezik az embereket arról, hogy mit tartanak fontosnak. Áprilisban véglegesítik a megyei integrált területi programot, előtte, márciusban a hat járási székhelyen “fésülik össze” az elképzeléseket a polgármesterekkel – tette hozzá.

MTI nyomán