Fák dőlnek az utakra és a vezetékekre Salgótarján környékén

3100.hu Fotó: Behajolnak az út fölé a fák a hó súlya alatt a Salgóbányára vezető úton, számos ponton a korábbi tűzoltói beavatkozások nyomát látni

Az időjárás következtében, jellemzően vezetékekre dőlt fák miatt nincs áram több nógrádi településen. Áram nélkül maradt a Karacson csúcsa is, emiatt internet- és telefonszolgáltatási kimaradás is jellemző Salgótarján északi területein. Nem szól a 100,4 Rádió 1 frekvenciája sem, mely innen sugározná adását, a rádió is az áramkimaradás miatt néma. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán.

Olvasóink jelzései alapján már tegnap délután óta nincs áram Somoskőújfaluban és Salgótarján Somoskő, valamint Salgóbánya városrészeiben. Áramkimaradás jelentkezik például továbbá a Beszterce-lakótelep környékén, a Damjanich úton, Pintértelepen és a Salgó kapu környékén. Ugyanez a helyzet Rónafalun és Rónabányán is – tudtuk meg Turcsány Lászlótól, az északi városrészek önkormányzati képviselőjétől csütörtökön kora délután Salgóbányán.

Reggel az erre tartó helyi autóbuszok is csak Eresztvényig közlekedtek, miután a hegyi településrész és Salgóbánya között az útra szakadt egy villanyvezeték. Ez a probléma már rendeződött, a Salgóbányára vezető utat takarítják, kora délutáni tapasztalatunk szerint jól járható, ugyanakkor az út fölé fák sora dől be a hó súlya alatt. Ez nem csak az estig kitartó hóesés ideje alatt okozhat problémát, hanem a folytatásban is, miután az előrejelzések szerint erős széllel érkezik majd térségünkbe estére a sarkvidéki eredetű hideg.

Áram ugyanakkor nincs Salgótarján hegyvidéki településrészein – sőt, információink szerint immáron Zagyvaróna térségében sem -, így Turcsány László tájékoztatása szerint ha a helyzet nem rendeződik, a késő délutáni órákban melegedőhelyiségeket fognak megnyitni az érintett településrészeken.

A városrészek önkormányzati képviselője közölte: ezek szükség szerinti helyszínét már kijelölték a katasztrófavédelemmel egyeztetve. Ha szükség lesz rá, Salgóbányán az Idősek Klubja épületét, Somoskőben a településrészi könyvtárt; Zagyvaróna, Rónabánya és Rónafalu esetében pedig adott településrészek kultúrházait fogják megnyitni.

A hó súlya alatt a Salgótarján és Mátraszele közötti út vízválasztói szakaszán, továbbá a bárnai bekötőúton is állt a forgalom a kora délutáni órákban. Ahogyan más hasonló esetekben, itt is a tűzoltók segítségével távolították el az útakadályokat, erre korábban a Cered felé vezető úton is szükség volt. Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője a 3100.hu érdeklődésére csütörtökön kora délután azt mondta, a hajnali óráktól kezdődően már több mint 20 helyen volt dolguk a megye tűzoltóinak, jellemzően utakra dőlt fák, forgalmat akadályozó lehasadt ágak következtében.

 

3100.hu Fotók: Behajolnak az út fölé a fák a hó súlya alatt a Salgóbányára vezető úton, számos ponton a korábbi tűzoltói beavatkozások nyomát látni