Ezen a héten is több ezer nógrádi lakos oltására nyílik lehetőség

Juhász Csilla szakápoló beolt egy férfit az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni védőoltás második adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. március 23-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

A múlt héten a háziorvosi praxisokban Pfizer-BioNTech oltóanyaggal és a kórházi oltópontokon Szputnyik V vakcinával újabb Nógrád megyei lakosok első körös oltása vált lehetővé. Az oltások ezen a héten is hasonló metodikában folytatódhatnak – közölte a megyei tisztifőorvos.

Feketéné dr. Zeke Ildikó tájékoztatása szerint a múlt héten a kórházi oltópontokon tovább folytatódtak a második körös oltások az egészségügyi dolgozók körében is. Ezeken a helyszíneken első körös oltásokat a kiemelt foglalkozási csoportokban végeznek AstraZeneca és Szputnyik V oltóanyagokkal.

Ezen a héten a Nógrád megyei háziorvosi rendelőkbe Pfizer-BioNTech, AstraZeneca és Sinopharm oltóanyagok is érkeztek, illetve érkeznek, a második körös oltásokhoz szükséges vakcinák mellett – ismertette a megyei tisztifőorvos. Feketéné dr. Zeke Ildikó kiemelte: jelentős mennyiségű Szputnyik V oltóanyag érkezett a megye mindhárom kórházába, így a háziorvosok a rendelőkben történő oltások mellett praxisonként 25-35 főt küldhetnek az oltópontokra is. Immáron pásztói kórház is bekapcsolódik a védőoltások beadásába – tette hozzá.

A közlés alapján Nógrád megyében újabb közel hétezer regisztrált oltására nyílik lehetőség ezen a héten a rendelkezésre álló vakcinákkal.

Mindemellett a kórházi oltópontokon és a szociális intézményekben az időközben jelentkező és olthatóvá vált dolgozók és gondozottak első körös oltásait is megkezdik, valamint tovább folytatódnak az egészségügyi dolgozók és a kiemelt foglalkozási kategóriába tartozók védőoltásai is. Az ő védőoltásuk kiemelten fontos az ország működőképességének fenntartásában, továbbá az átoltottság növelésével hozzájárul a járvány megfékezéséhez – hangsúlyozta a szakember. A megyei tisztifőorvos kiemelte: a rendelkezésre álló oltóanyagok biztonságosak, valamennyi védőoltás bizonyosan kivédi a súlyos, kórházi, akár intenzív osztályos kezelés szükségességét.

A koronavírus-vakcinák hatásmechanizmusa

(null)

Feketéné dr. Zeke Ildikó arra is kitért, hogy továbbra is rendkívül fontos a járványügyi szabályok betartása, a jelenleg megyénkben terjedő mutáns vírustörzsek fertőzőképessége ugyanis a korábbiaknál sokkal nagyobb.

A még nem oltott, fogékony honfitársaink védelme miatt arra kérünk mindenkit, továbbra is viseljen maszkot, tartsuk meg a szociális távolságot, kerüljük a társas összejöveteleket és gyakran mossunk kezet – hangsúlyozta a szakember, ahogyan azt is, hogy kiemelt jelentősége van a regisztrációnak, ezért kérik, hogy aki még nem regisztrált az új koronavírus elleni védőoltásra, mindenképp tegye meg.

Minden eddiginél aggasztóbbak a Nógrád megyei járványadatok

A koronavírus-járvány kitörése óta korábban még nem volt példa rá, hogy 300 feletti fertőzöttet regisztráltak volna Nógrád megyében 24 óra leforgása alatt. Az elmúlt napokban ez kétszer is előfordult.

A háziorvosok az oltási terv által meghatározott sorrendben, a rendelkezésre álló vakcina függvényében, a lehető leggyorsabban, telefonon értesítik az arra regisztráltakat a vakcina felvételének lehetőségéről, amint ez elkövetkezik – úgy a háziorvosi rendelőkben, mint az oltópontokon történő oltás esetében.

 

Kiemelt fotó: Juhász Csilla szakápoló beolt egy férfit az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni védőoltás második adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. március 23-án (Fotó: MTI/Komka Péter)