Európai Szakképzés Hete – 26 országot megelőzött Nógrád megye

Autószerelést, boltívvakolást, robotirányítást, sőt újraélesztést is kipróbálhatnak azok, akik az Európai Szakképzés Hetében a Salgótarjáni Szakképzési Centrum valamelyik intézményébe ellátogatnak. Az akciósorozatban megyénk szakképző iskolái tizenegy programmal várják az érdeklődőket. A hazai és az európai irányító testület kimutatása szerint ezzel az Európai Unióban huszonhat országot előzött meg Nógrád megye – közölte a Salgótarjáni Szakképzési Centrum.

 

Gembiczi Ferenc, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: Balassagyarmaton az SSZC Mikszáth Kálmán Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája a szakképzésben résztvevő diákok fotókiállításán keresztül mutatja majd be az iskolában folyó képzést. Itt a könyvtár is kincseket rejt, egykori diákjaik portfóliójába olvashatunk bele – ajánlja az intézmény. A Szondiban pedig a hegesztéstől, gépi forgácsolástól a szobafestésen át a fodrászatig tanműhelyeikben tartanak majd bemutatókat, amin bárki kipróbálhatja ügyességét. A Szent-Györgyiben a számítógépek szétszerelése, vagy a képzéseikhez kapcsolódó fittness-terem kipróbálása ígérkezik remek programnak, november 23-án itt egyébként még egy gyógyszerész, egykori növendékük karriertörténetét is meghallgathatják. Megyénk másik egészségügyis képzőhelye, a salgótarjáni Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola november 20-21-22-én tart nyílt napot, náluk egyebek közt elsősegélynyújtást, csecsemőgondozást, s a demonstrációs termükben sokféle eszközt lehet majd kipróbálni.

 

A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést. A szakképzés európai hetén részt vevő érdekeltek lehetőséget kapnak arra, hogy megosszák egymással a szakképzés terén elért azon kiemelkedő eredményeiket, innovatív oktatási gyakorlataikat és sikeres szakmai programjaikat, amelyek ösztönözik a gyakornoki képzést, a munkahelyi tanulást, a továbbképzést, az átképzést, valamint a vállalatok és az oktatás közötti fenntartható együttműködést.

 

Az SSzC Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma egyebek közt Lego-robotokkal, autók műszaki felkészítésével, boltívek zsaluzásával, vakolásával, festéssel, fába forrasztópákával égetéssel hívják majd fel a figyelmet a szaktudás szépségére és fontosságára. A Stromfeld viszont a Siemens-bemutató és a győri Audi gyárban tett látogatás után most a karancslapujtői Szi-Roj Kft.-hez viszi a diákokat, hogy a CNC-berendezések használatát, a gépi anyagmegmunkálást a termelésben lássák, s kipróbálhassák.

A Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari, valamint a közgazdasági, a Táncsics is az „Erasmus+” programokban részt vett diákjaival, tanáraival tart bemutató foglalkozásokat a külhoni szakmai gyakorlatok tapasztalatairól, míg Bátonyterenyén az SSZC Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma a megye középfokú tanintézményeihez küldött pályázati felhívást, amelyben egy-egy szakma ellesett pillanatainak fényképezését kérték. A fotókiállításra november 25-ig lehet jelentkezni, az eredményhirdetést november 30-ra tervezik.

A szakképzési centrum főigazgatója hozzátette: nyílt napjaikra számos általános iskola végzős osztálya bejelentkezett már, de a szakmákról bemutatókat tartanak majd külön a Munkaügyi Központtal az Európai Szakképzési Hét során Szécsényben, Balassagyarmaton, Pásztón, Diósjenőn, Bátonyterenyén és a megyeszékhelyen is. Magyarország európai szinten élen jár a szakképzésben, örülök, hogy ehhez a Nógrád megyében szakképzést végző iskolákkal mi is hozzájárulhatunk. Hazánk kétszáznyolcvan programmal kapcsolódik be az idei rendezvénysorozatba is, amivel Európában magasan az elsők vagyunk a rangsorban, utánunk a spanyolok következnek 88 programmal, a 11 nógrádi szakképzési bemutatóval 26 európai országot megelőztünk – egészítette ki Gembiczki Ferenc.

 

(Kiemelt fotó forrása: Salgótarjáni Szakképzési Centrum | Szakmák Éjszakája)