Európai Geoparkok Hete – Vulkánnap Ipolytarnócon, Családi Nap Eresztvényben és Salgó várában

 

A magyar-szlovák határon átnyúló területen működő Novohrad-Nógrád Geopark a hagyományok szerint idén is csatlakozik az Európai Geoparkok Hete rendezvénysorozatához. A szervezet által meghirdetett vezetett túrák és az iskolásoknak szóló vetélkedők mellett színes programokkal csatlakoznak az eseménysorozathoz Ipolytarnócon és Eresztvény térségében is.

 

Vulkánnappal kezdődik a geoparkok hete az ipolytarnóci ősmaradványok területén

Színes programkavalkáddal ünnepelik az Európai Geoparkok Hetét az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen; a pénteki nyitónapon vulkánnapot rendeznek, amelyen egy tűzhányó kitörését is bemutatják a látogatóknak – tájékoztatta az MTI-t kedden a terület vezetője.

Szarvas Imre elmondta: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Európa Diplomás területe a magyar-szlovák Novohrad-Nógrád Geopark különleges geológiai értékeit mutatja be az érdeklődőknek május 26. és június 11. között. Vezetett túrákon lesznek láthatók az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomai, a geológiai feltárások mentén pedig a legújabb őslénytani felfedezésekkel is megismerkedhetnek a látogatók.

Május 26-án a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével, Harangi Szabolcs vezérletével miniatűr vulkán is kitör majd Ipolytarnócon. A pénteki vulkánnapon az is kiderül, miért működnek a tűzhányók, hol volt a Kárpát-medence utolsó vulkánkitörése vagy mi történik a vulkánmegfigyelő obszervatóriumban.

 

A geoparkok hete alatt fiatalok és felnőttek időutazáson vehetnek részt a területet bemutató 4 dimenziós filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetéseken kérdezhetnek a Magyar Természettudományi Társulat, a Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakértőitől a geoparkról, erről a különleges, új térségfejlesztési kezdeményezésről – mondta Szarvas Imre.

A gyerekeket izgalmas feladatok várják, a medvekutya torkába lenyúlva kőpróbát is tehetnek, a bátrabbak pedig a miocén erdő szörnyei között kóborolhatnak és meghódíthatják a lombkoronát.

A Nógrád megyei Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. Múlt év nyarán újabb leletek kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az ősvilági Pompejinek is nevezett területen.

 

Geopark Családi Napok

2017. június 9-11. között a Novohrad-Nógrád Geopark eresztvényi látogatóközpontjánál kicsik és nagyok részére egyaránt érdekes és változatos programokat kínálnak majd. A Geopark Családi Napok rendezvényét az Európai Geoparkok Hete programsorozatának részeként rendezik. A szervezők úgy fogalmaznak: “örülnénk, ha minél több ember megismerkedne a geopark értékeivel a látogatóközpont szolgáltatásaival – a legfontosabb cél, hogy mindenki jól érezze magát a természetben!”

Eresztvény a Medves-fennsík kapuja, a látogatóközpont egy erdő közepén található, mellette egy játszótér is várja a vendégeket. A salgói várról csodálatos a panoráma, a változatos medvesi táj szemet gyönyörködtető. Már maga a táj is megér egy túrát! – mondják a szervezők.

 

 

A Geopark Családi Napok programjai:

 • 2017. június 9. – Eresztvény, geopark látogatóközpont
  19:00 – Kiss Barna és az Utcazenekar koncertje (a büfé 21 óráig nyitva lesz)
 • 2017. június 10. – A Medves esszenciája
  9:00 – 15 kilométeres túra a Medves-fennsíkon és környékén. Indulás: 9 órakor, az eresztvényi geopark látogatóközponttól (visszaérkezés ugyanide).
 • 2017. június 11. – Eresztvény, Családi Nap
  9:00-17:00 – Helyi termékek kóstolója és vására, családi társasjáték, kézműves foglalkozások, természetvédelmi sátor, lovaglás, kötélpálya gyerekeknek, elektronikai bütykölde, ugrálóvár, K9 Fitness.
  10:00 – Túra indul Salgó várába.
  11:00 – Túra indul Salgó várába.
  13:30–14:30 – Panni és az álommanók – zenés mesejáték (Szép Ernő Színház)
  15:00–16:00 – BohóCirkusz (interaktív bohócműsor)
  16:00–17:00 – Játék a bohócokkal
  A naphoz kapcsolódóan Salgó várában 9 és 16 óra között betekintést nyerhetnek a látogatók a geológia és a régészet világába – régész és geológus várja sok-sok érdekességgel a látogatókat a várban. Lesz népi kovács bemutató, szelfizés a páncélos lovagokkal és íjászat is. Salgó várából túrák indulnak Eresztvénybe 11, 12 és 13 órakor. Az eresztvényi központ büféje 9 és 19 óra között nyitva lesz, a helyszínen egytálétel is vásárolható lesz.

 

Európai Geoparkok Hete a Novohrad-Nógrád Geoparkban