Európa egyik legkeményebb versenyét teljesítették a Salgótarjáni HKE hegyikerékpárosai

“Út a pokolba és vissza” – leginkább ezzel a mondattal szokták jellemezni a hétvégén megrendezett Salzkammergut Trophy hegyikerékpáros versenyt és kifejezetten annak leghosszabb távját. Az észak-alpoki osztrák sóvidéken, a Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut régióban megrendezett ikonikus hegyikerékpáros verseny elit távján 209 kilométert teljesítenek az indulók, az útvonal nem mellesleg 7119 méter szintkülönbséget tartalmaz.

A Salzkammergut Trophy leghosszabb távja néhány tucat profi versenyzőt leszámítva az egyik legnagyobb kihívásnak tekinthető, amit amatőr európai hegyikerékpáros kontinensünkön teljesíthet. Az útvonal nehézsége miatt maga a szintidőn belüli teljesítés is kivételes sporteredményként jellemezhető.

Hogy a teljesíthető leghosszabb távot némileg “testközelbe” hozzuk, vegyük példaként a Beszterce-lakótelepi Toyota Kakuk autószalon és Karancsra vezető turistaúton található Elemér-forrás közötti terepet. Ha a versenyt itt rendeznék meg, a sportolóknak összesen 35 alkalommal kellene megjárni az útvonalat, oda és vissza. Természetesen az emelkedők és a lejtők dimenziója és nehézsége nem hasonlítható össze ilyen egyszerűen…

A Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület sportolói közül idén Szőke Zoltán vágott neki az embert próbáló feladatnak és teljesítette is szintidőn belül a távot – 15 óra és 10 perc alatt. Ettől egy kicsit jobb időt szeretett volna elérni, de messze nem elégedetlen – összegzett kérdésünkre a már Budapesten élő, de a salgótarjáni klub színeihez máig hű sportoló.

Közel 20 éve kerékpározok, a két évtizedben voltak nagyon és kevésbé aktív időszakok is. A munka melletti versenysportot 3-4 évvel ezelőtt kezdtem újra komolyabban venni, a Salzkammergut Trophy leghosszabb távjának teljesítésére pedig másfél év célzott felkészülést kellett “áldozni”. Nagyon sok hazai és külföldi hosszabb távú, 100 kilométer feletti hegyikerékpáros maratont teljesítettem, de ez a dimenzió – távban és szintkülönbségben – semmivel sem hasonlítható össze. Volt is benne minden, eufóriától az összeomlásilag és talán pont emiatt mondhatom azt, hogy a megfelelő felkészülés mellett ez az egész elsősorban fejben dől el – emelte ki Szőke Zoltán.

Szintén a leghosszabb távnak vágott neki a bátonyterenyei Varga Zsolt is, őt azonban a 150. kilométernél található ellenőrző pontnál kiszólították a versenyből a limitidő túllépése miatt. A Salzkammergut Trophy második leghosszabb, 119,5 kilométeres, 3848 méter szintkülönbségű távját a salgótarjáni klub öt hegyikerékpárosa is sikeresen teljesítette. A mintegy ezer induló között nagyot hajtva abszolútban 155. lett Dr. Bakos Gergő, nyolcadik alkalommal tudta le ezt a távot Takács Gábor, de sikeresen abszolválta a versenyt Farkas Attila, Galcsik Róbert és Melichercsik János is.

Utóbbi hegyikerékpáros immáron tizenegyedik alkalommal vágott neki a maraton valamelyik távjának. Az évek során korosztályában több 4. helyezést ért el, 2010-ben pedig meg is nyerte korcsoportja 71,9 kilométeres távját. Idén Melichercsik János is a 119,5 kilométeres penzumot választotta és végül a 60 év feletti korosztály előkelő, 11. helyét gyűjtötte be. A salgótarjáni klub tagjai közül Bevíz Tamás indult még, aki az 53,5 kilométeres, 1543 méter szintkülönbségű távot tudta le sikeresen.

A Salzkammergut Trophy különböző távjain idén több mint 40 ország mintegy 5 ezer hegyikerékpárosa indult. A hegyikerékpáros turizmusra markánsan építő régió számára kiemelt jelentőséggel bír az esemény és ezzel a térségben élők is tisztában vannak, így a verseny megrendezését évről-évre több mint ezer helyi önkéntes segíti.

 

Beküldött fotók: Szőke Zoltán a Salzkammergut Trophy leghosszabb távjának teljesítése közben