Észak-Mátrai Ökoturisztikai Központ létesült Szuhán

Észak-Mátrai Ökoturisztikai Központot hoztak létre Szuhán, a projekt kiemelt célja az volt, hogy a település aktívan bekapcsolódhasson a Mátra Nyugati Kapuja turisztikai projektbe, a Mátrafüred – Sástó – Kékestető – Galyatető – Mátraszentimre turisztikai, illetve attrakció-lánc meghosszabbításával pedig létrejöjjön a Mátrai Körtúra, mint turisztikai kínálati elem.

A községben a faluházat újították fel és alakították át interaktív bemutatóhellyé, ökoturisztikai fogadóépületté, egyben rendezvénytérré, amelyet aktív játszóházi és szabadidős elemekkel egészítettek ki. A turisztikai beruházást az értékmegőrzés és értéknövelés, továbbá a fenntartható turisztikai célú hasznosítás szem előtt tartásával valósították meg.

A szuhai ökoturisztikai központ épülete (Fotó: Szuhai Önkoturisztikai Központ | Facebook)
A szuhai ökoturisztikai központ épülete (Fotó: Szuhai Önkoturisztikai Központ | Facebook)

A beruházásra Szuha Önkormányzata az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozásban biztosított 70 millió forint támogatást fordíthatott a Széchenyi 2020 program keretében, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megyei fejlesztésekre elkülönített, több mint 40 milliárd forintos keret részeként.