Érkezik egy kis csapadék a nógrádi tájakra is, de ez még mindig kevés lesz

Immáron jelentősnek tekinthető az aszály, komoly károkat szenved el a mezőgazdaság, a nógrádi gazdák is küzdenek a problémával. A kalászos gabona 30 százaléka kárba veszhetett – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke szerda reggel a köztévében.

Jakab István ismertetése szerint az ország nagy részén aszály van, amit a múlt hétvégi esőzések sem mérsékeltek; körülbelül 100-150 milliméternyi csapadékra lenne szükség.

Hozzátette, jelenleg az is elképzelhető, hogy a fent említettnél lényegesen nagyobb lesz a kár, mert a klímaváltozás hatására nem akkor és nem abban a mennyiségben érkezik a csapadék, ahogy megszokták. Az elnök szerint a helyzetet azonnal kezelni kell, s meg kell oldani az aszályos területek öntözését.

Április első napjaiig országosan közel 550 aszálykárt jelentettek be, mintegy 24 ezer hektár területre a termelők, míg az elmúlt év hasonló időszakáig aszálykárra csupán egy kárbejelentés érkezett 41 hektárra – közölte néhány nappal ezelőtt az Agrárminisztérium az MTI-vel. A minisztérium közleménye szerint az aszálykár-bejelentéssel leginkább érintett megyék az Alföldön találhatók: Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Békés megyéket érinti leginkább a probléma. A kárbejelentések elsősorban az őszi vetésű szántóföldi növényeket érintik.

A múlt héten az ország nagyobb részén 5-15 milliméter csapadék esett, de a Duna-Tisza köze jelentős területén és Nógrád megyében is csak 0-5 milliméter. A meteorológiai szolgálat adatai szerint a talajnedvesség megyénkben 20 centiméterig, 30-40 százalékos, fél méterig 50-60 százalékos – előbbi az ország jelentős részéhez hasonló jelentősebb probléma, utóbbi már összességében megfelel az átlagnak. A vízhiány, azaz a talaj felső egy méteres rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 50-70 milliméter Nógrád megye mezőgazdasági termeléssel érintett részein.

Porzik a szántóföld a traktorok után (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Porzik a szántóföld a traktorok után (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A Nógrád Megyei Kormányhivatalnál arról érdeklődtünk, hogy mekkora területet érint a probléma megyénkben. Mint azt a 3100.hu megkeresésére Tácsik Bálint földművelésügyi osztályvezető elmondta: folyamatosan érkeznek a gazdák kárbejelentései, így az érintett terület nagysága is napról napra emelkedik.

A szakember hozzátette: az már most kijelenthető, hogy az aszály Nógrád megye mezőgazdaságában is biztosan jelentősebb károkat okozott és okoz, mint az elmúlt években.

Az aszállyal érintett terület nagyságáról és a probléma számszerűsíthető mértékéről a kárbejelentések feldolgozása és ellenőrzése után tud majd tájékoztatást adni a hivatal.

A gazdáknak az Agrárminisztérium agrárkárenyhítési rendszere nyújt segítséget, az agrártárca többek között az öntözési idényt meghosszabbításával segít a helyzeten, a gazdák az intézkedés eredményeképpen hosszabb időn át juthatnak kedvezményesen öntözővízhez. A kormány ugyanakkor hosszú távon egy olyan öntözőrendszer kialakítását szeretné támogatni, amely lehetővé tenné, hogy az időjárás kisebb hatással legyen az agráriumra.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)