Érettségi tétel lett a Zenthe Ferenc Színház

Ez év júniusában, a szóbeli magyar irodalom érettségin akár a Zenthe Ferenc Színház létrejöttéből, működéséből is felelhetnek a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola végzősei. A diákok kedden ellátogattak a színházba, hogy a tételhez információkat, anyagokat gyűjtsenek, válaszokat kapjanak kérdéseikre és saját élményekkel gazdagodva láthassanak hozzá a tétel kidolgozásának – közölte a 3100.hu-val a Zenthe Ferenc Színház.

A gimnázium igazgatója, Menich Péter támogatásáról biztosította a végzős osztály magyartanárát, Izsó Csillát, hogy a 20. tételt (a “regionális kultúra és határon túli irodalom” témakört) a helyi, hét éve alakult Zenthe Ferenc Színházból állíthassák össze.

Büszkén fogadták a felkérést, igyekeznek minden tőlük telhető módon információkkal ellátni az érettségire készülő diákokat, és bíznak benne, hogy a mai látogatást ők is hasznosnak találták a munkájukhoz, és egyre gyakrabban köszönthetik majd a fiatalokat is a Zenthe színházban – mondta el Simon Lajos, a salgótarjáni teátrum igazgatója.

Az osztály tagjai – 17 diák – a salgótarjáni színjátszás történetével, a legismertebb salgótarjáni, Nógrád megyei színészek életútjával ismerkedtek meg, bejárták a színháznak helyet adó épületet, majd beültek a Zenthe következő premierje, a március 27-én bemutatandó Erdő próbájára. A próba szünetében a rendező Susán Ferenccel, a főszereplő Vándor Évával is szót válthattak a díszletek közt, de Sándor Zoltán művészeti vezető, dramaturg jóvoltából is hasznos információkhoz juthattak.

 

(Fotók: Zenthe Ferenc Színház)