Eredeti, zöld színében pompázik majd a “Mazsola”

 

Mint arról korábban beszámoltunk: civil kezdeményezésre, pályázati támogatás segítségével a Dornyay Béla Múzeum megvásárolta az először a síküveggyárban, majd az acélgyárban több évtizeden át szolgálatot teljesítő tolatómozdonyt. A típus beceneve nyomán csak “Mazsolaként” emlegetett mozdony nemrégiben foglalta el kiállítási helyét Salgótarján városközponti vasúti megállóhelyén.

 

3100.hu | Megmenekült a beolvasztástól az acélgyári “Mazsola”

Megmenekült a beolvasztástól az acélgyári “Mazsola” Az egykor a salgótarjáni acélgyárban szolgálatot teljesítő szertartályos tolató gőzmozdony évtizedek óta hozzátartozik Salgótarján főtéri vasútállomásához, így a városkép meghatározó eleme. Ez évben társat kapott: egy a síküveggyárban, majd az acélgyárban üzemben lévő dízelmechanikus tolató mozdonyt.

 

 

Azóta gőzerővel zajlik a mozdony felújítása, melyet helyi vasúti dolgozók végeznek. A munkálatokról a helyszínen Berta István mozdonyvezető, a munkában résztvevő közösség egyik tagja beszélt kérdésünkre.

A mozdony felújítása folyamatban van, ebben a salgótarjáni mozdonyvezetők, vasúti dolgozók vesznek részt, akik szabadidejükben, önként vállalták a munkát. A felújítás elsősorban a látványelemekre koncentrálódik, mivel úgynevezett szobormozdonyról van szó. Éppen ezért elsősorban a karosszéria-elemeket próbáljuk kijavítani és olyan állapotba hozni, hogy a mozdony esztétikusan bemutatható legyen, mint vasúttörténeti műemlék. Szeretnénk az eredeti állapotot visszaállítani, így az eredeti zöld színét kapja majd meg a mozdony. Sajnos a felújítás folyamata során találkoztunk olyan sérülésekkel is, amelyek vélhetően a gyár területén végzett munka során keletkeztek, de a lehetőségekhez mérten ezeket is próbáljuk teljes mértékben eltüntetni, kijavítani.

 

 

Cseke Tibor rendelkező forgalmi szolgálattevő hozzátette: közel tíz fő alkotja a felújításban résztvevő csapatot.

Jól haladunk a munkával, ha minden így folytatódik, akkor már jóval az átadási határidő előtt befejeződik majd a felújítás. Karosszéria-munkák, csiszolás, hegesztés, festés zajlik ezekben a napokban a mozdonyon

– tette hozzá az önkéntes csapat tagja, aki a munka fizikai részletein túl annak eszmeiségét is kiemelte.

Tevékenységünkkel megpróbálunk példával szolgálni a lakosság számára is, hogy lássák azt, hogy ami érték – és a múltban is érték volt –, azt lehetőleg mentsük meg a jövő számára. Hál’ Istennek ebben is rokon lelkek futottak össze ebben a munkában. A lelkesedés teljes mértékben megvan, az időjárás kedvező, a támogatás rendelkezésre áll mindenhonnan, ahonnan csak lehet – így nincs akadálya annak, hogy ez megvalósuljon.

 

 

A mozdonyt június 25-én este, a Múzeumok Éjszakája programsorozatának részeként adja majd át a nagyközönség számára a Dornyay Béla Múzeum.

 

Alkotói pályázatot hirdetett a Dornyay Béla Múzeum